Frank de Boer hoopt dat de spelers van Ajax zich zondag niet te veel laten afleiden door het afscheid van Johan Cruijff rond de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

De clubicoon van de Amsterdammers overleed vorige week donderdag op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker en ter nagedachtenis aan de legendarische nummer 14 zal er zondag uitgebreid stilgestaan worden bij de dood van Cruijff.

"Het is al veel besproken natuurlijk. Ook met de spelers zelf", reageert De Boer vrijdag op de persconferentie richting het duel met PEC nog eens op het verlies van Cruijff. "Bij het Nederlands elftal hebben ze er ook al mee te maken gehad. Ik denk dat iedereen het nu wel een plekje heeft gegeven."

Toch vindt de oefenmeester het niet meer dan logisch dat de Arena zondag nog een eerbetoon brengt aan de voormalige speler en trainer van de club. "Het is terecht dat er nog een afscheid komt, maar wij moeten zorgen dat we gefocust zijn."

De Boer sprak met zijn selectie al uitgebreid over het overlijden van Cruijff en hoopt dat het sentiment extra krachten losmaakt bij Ajax. "Er komen heel veel dingen op je af. Zij als spelers moeten daar motivatie uit kunnen halen. Aan de andere kant moeten zij hun ding doen, daar worden ze voor betaald. Het is hartstikke mooi dat we Johan Cruijff herdenken, maar zij moeten ervoor zorgen dat het een waardig afscheid wordt."

Eerbetoon

Tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk van vorige week vrijdag (3-2 verlies) werd het spel in de veertiende minuut stilgelegd ter nagedachtenis aan Cruijff. De Boer heeft echter niet het idee dat dat zondag opnieuw gebeurt in de Arena.

"Zoiets moet je echt afspreken met de tegenstander of de scheidsrechter. Als het hele stadion een minuut staat en gaat klappen, denk ik dat dat ook heel mooi is. Wij moeten dan maar scoren in de veertiende minuut", aldus De Boer, die geschokt was door het overlijden van Cruijff. "Ik kon het in eerste instantie niet geloven. Ik heb alle beelden, praatprogramma's en documentaires nog eens gezien en dan wordt nogmaals bevestigd hoe groot deze meneer was."

Volgens de trainer van de huidige koploper van de Eredivisie was Cruijff zelfs zó groot, dat het wellicht beter is om niet de Arena maar luchthaven Schiphol naar de voetballegende te vernoemen. "Iedereen die Nederland binnenkomt, weet wie Johan Cruijff is."

Blessure

De Boer hinkelde vrijdag de perszaal binnen op krukken, als gevolg van een afgescheurde achillespees. De coach moest enkele trainingen overslaan, maar keerde woensdag weer terug op het veld van trainingscomplex De Toekomst in een golfkarretje.

De oud-international laat de trainingen echter met een gerust hart over aan zijn assistenten Hennie Spijkerman, Dennis Bergkamp en Orlando Trustfull. "We hebben genoeg kwaliteit in de staf, die kunnen genoeg uit handen nemen. Als ik zie dat iets me niet zint, dan grijp ik in. Ik heb een goede en duidelijke stem. Als ik m'n toon verhef, horen ze dat aan de overkant wel", grapt De Boer.

Het herstel van de oefenmeester verloopt verder gestaag. "Het gaat vrij redelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik sinds mijn blessure niet echt pijn heb gehad, ook na mijn operatie niet. Het is alleen een letterlijk en figuurlijk blok aan m'n been, want je bent afhankelijk van mensen."