​Johan Cruijff is volgens Josep Guardiola verantwoordelijk voor de speelstijl en de filosofie van liefst vier teams.

"Zijn nalatenschap bestaat niet uit prijzen. Hij was zo groot dat hij vier ploegen blijvend heeft veranderd: FC Barcelona, Ajax, Nederland en Spanje", vertelde de huidige trainer van Bayern München vrijdagochtend in gesprek met het Catalaanse radiostation RAC1.

Guardiola werkte bij FC Barcelona jarenlang samen met de donderdag overleden Cruijff.

"FC Barcelona was eigenlijk nog niets toen hij in 1973 kwam. Hij durfde tegen de stroom in te roeien en had geloof in eigen kunnen."

Guardiola was in de jaren negentig een van de spelers in het 'dreamteam' van Cruijff. "Ik wist niets van voetbal tot ik hem ontmoette. Het is geen toeval dat veel van de spelers uit die tijd later trainer of technisch directeur zijn geworden. We hebben zoveel geleerd van hem."

"Vaak vraag ik mezelf af wat Johan in een dergelijke situatie zou doen. Onlangs nog toen we met Bayern tegen Juventus moesten spelen in de Champions League."

Xavi

Guardiola weet zeker dat de ideeën van Cruijff blijven voortleven. "Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Xavi zijn spelers die zich over zijn nalatenschap ontfermen."

"Ik ben ervan overtuigd dat Xavi trainer wordt en als dat gebeurt bij FC Barcelona, zal hij zeker waken over de cultuur van de club."

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier