Nederlandse kranten staan massaal stil bij overlijden Cruijff

De Nederlandse kranten staan vrijdag massaal stil bij het overlijden van Johan Cruijff.

Op de voorpagina van Trouw is een foto te zien van Cruijff met de tekst "Icoon van een generatie". "Cruijff was meer dan de beste voetballer, hij was ook ambassadeur van het land", is in het artikel te lezen. 

De Volkskrant opent de krant met "De wereld treurt om voetbalgenie". "Naast een van de beste voetballers aller tijden, was hij een grensverleggend trainer, een geweldig uithangbord en een geliefd mens, zo blijkt uit reacties vanuit de hele wereld."

De krant legt uit waarom hij zo goed was. "Het tikitaka-voetbal, het soms onnavolgbare samenspel van Messi, Suarez en Neymar in de voorhoede van Barcelona: het zou er allemaal nooit geweest zijn, was Johan Cruijff niet ook als trainer zijn eigenzinnige zelf geweest", aldus de Volkskrant.

Sfeer

Het AD kopt met "Zo'n grote voetballer krijgen we nooit meer" en schrijft onder meer over de verdrietige sfeer die in Betondorp, de wijk waarin Cruijff opgroeide, hangt. De eerste veertien pagina's van de krant gaan over de voetballer.

Ook de Telegraaf wijdt belangrijke pagina's van de krant aan de drievoudig Gouden Bal-winnaar. Op de tweede pagina is een bladzijde te zien waarop Telegraaf-redacteuren Cruijff bedanken voor zijn columns voor de krant.

Nrc.next heeft een special van zestien pagina's. Tijdschrift Voetbal International komt met een extra editie naar aanleiding van het overlijden van Cruijff.

Aanpassingen

Donderdag overleed de oud-topvoetballer op 68-jarige leeftijd in Barcelona. Nadat het nieuws bekend werd, werden veel programmeringen op televisie, radio en internet aangepast om zoveel mogelijk nieuws te kunnen verschaffen over de dood van Cruijff, maar ook om aandacht te geven aan zijn voetbalcarrière en leven.

Ook de internationale kranten besteden vrijdag veel aandacht aan het overlijden van Cruijff.

Het Spaanse Marca ruimt bijna de hele voorpagina in voor een beeltenis van de voetbalicoon. "Het genie dat het voetbal opnieuw uitvond", is de begeleidende tekst.

Tabloid The Sun meldt dat de "hemel een nieuwe spelmaker heeft" en de Franse sportkrant L'Equipe bericht op de voorpagina dat "Cruijff het spel was".

"Legendarische Cruijff overleden", kopte de Catalaanse krant El Confidencial donderdag al. "De naam Cruijff zal voor altijd verbonden blijven aan Barcelona. Hij blijft de verlosser."

Superlatieven

Dagblad El Mundo Deportivo kwam superlatieven tekort voor de drievoudig wereldvoetballer van het jaar. "In het debat over wie de beste voetballer is wordt hij altijd in één adem genoemd met Alfredo Di Stefano, Diego Maradona en Pelé."

The Guardian omschreef Cruijff donderdag als "een van de beste spelers en meeste succesvolle trainers" ooit. "Niemand was in staat zulke doelpunten te maken als hij."

Alleen maakte The Guardian vrijdag wel de fout om bij het artikel over Cruijff een foto van Rob Rensenbrink te plaatsen, in plaats van de voetballer.

Video: De mooiste voetbalmomenten van Johan Cruijff

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie