Ajax staat de komende tijd uitgebreid stil bij het overlijden van Johan Cruijff. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar overleed donderdag aan de gevolgen van longkanker.

"De komende dagen moeten we kijken hoe we dat precies gaan doen'', zei algemeen directeur Edwin van der Sar donderdag in de Arena. 

"We hebben alle activiteiten stilgelegd en gaan nu rustig nadenken over de volgende stappen. We houden alle opties open. Bij de eerste thuiswedstrijd zullen we zeker veel aandacht aan Cruijff besteden."

Van der Sar wilde nog niet ingaan op de vraag of de Arena mogelijk wordt vernoemd naar Cruijff. "Daar is het nu nog te vroeg voor."

Het nieuws van het overlijden van Cruijff kwam hard binnen. "Het is uiteraard een grote schok. We dachten dat het iets beter ging. We zijn in gedachten bij de familie. Hij is het grootste icoon van Ajax en heeft ons veel successen gebracht.''

Video: Voetbalwereld reageert met grote verslagenheid op overlijden Cruijff

Voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff
Voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff

Icoon

De fanatieke supportersclub Vak 410 van Ajax verzamelde zich donderdagavond om 20.00 uur bij het Olympisch Stadion in Amsterdam om Cruijff te herdenken. 

"Iedereen is welkom die hier behoefte aan heeft en wil samenkomen", schreef Vak 410 op de eigen website. 

Supporters van Ajax kunnen zaterdag ook naar de Arena komen om een condoleanceregister te ondertekenen. Bij het ouderlijk huis van Cruijff in de Akkerstraat zijn donderdagmiddag al veel bloemen neergelegd. Ook bij het standbeeld van Cruijff bij het Olympisch Stadion liggen bloemen.

Koploper Ajax hervat volgende week zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De aftrap in de Arena is om 16.45 uur.

Vrijdag speelt het Nederlands elftal om 20.45 uur in Amsterdam een oefeninterland tegen Frankrijk. In de veertiende minuut zal de wedstrijd worden stilgelegd.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier