Liefst 395 doelpunten maakte Johan Cruijff in zijn twee decennia in het topvoetbal. Dit zijn vijf iconische treffers.

De fraaie curve over FC Den Haag-doelman Thie (1971/1972)
In het jaar dat Ajax de ene na de andere prijs wint, schittert Cruijff wekelijks. Tegen FC Den Haag verrast hij doelman Ton Thie met een fraaie boogbal.

De 'karatetrapgoal' tegen Atletico Madrid (1973/1974)
In zijn eerste seizoen bij FC Barcelona laat Cruijff zien over acrobatische kwaliteiten te beschikken. Tegen Atletico Madrid treft hij uit een bijna onmogelijke hoek doel. FC Barcelona legt dat seizoen na jaren weer eens beslag op de Spaanse titel.

De treffer die wereldkampioen Brazilië velde (WK 1974)
Regerend wereldkampioen Brazilië is de laatste horde voor Oranje op weg naar de WK-finale in 1974. Nadat Johan Neeskens de score opent, beslist Cruijff in de 65e minuut het treffen met een zeer fraaie volley: 2-0.

Het memorabele doelpunt bij zijn rentree (1980/1981)
"Kan hij het nog?" vragen de Ajax-fans zich af bij de rentree van Cruijff. "Ja", luidt het antwoord. Met een fenomenale lob verschalkte de spelmaker Haarlem-keeper Edward Metgod.

De strafschop met Olsen (1982/1983)

Niet uitgevonden door Cruijff, maar wel weer opnieuw in het leven geblazen: 'de strafschop in tweeën'. In samenwerking met de Deen Jesper Olsen verrast de legendarische nummer 14 Helmond Sport-doelman Otto Versfeld.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier