Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. Cruijff overleed in Barcelona, in het bijzijn van zijn familie.

Lees het liveblog met reacties

"Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden", zo meldt de Cruyff Foundation.

De drievoudig wereldvoetballer van het jaar maakte in oktober 2015 bekend dat hij leed aan longkanker. In februari verscheen de Amsterdammer voor het laatst in de openbaarheid, toen hij aanwezig was bij de testsessie van de Formule 1 in Barcelona.

Afgelopen maand toonde Cruijff zich na enkele behandelingen nog optimistisch. "Op dit moment heb ik het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet afgelopen is. Maar ik weet zeker dat ik als winnaar uit de strijd kom."

Johan Cruijff (1947-2016)

Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. © AFP
Cruijff overleed in Barcelona, in het bijzijn van zijn familie. © ANP
De drievoudig wereldvoetballer van het jaar maakte vorig jaar bekend dat hij lijdt aan longkanker. © Hollandse Hoogte
In februari verscheen de Amsterdammer voor het laatst in de openbaarheid, toen hij aanwezig was bij de testsessie van de Formule 1 in Barcelona. © Getty
Met het Nederlands elftal eindigde Cruijff als tweede op het WK 1974 en als derde op het EK 1976. © Hollandse Hoogte
Cruijff speelde ook nog voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante en Feyenoord. © Hollandse Hoogte
In dienst van Feyenoord zette Cruijff in 1984 een punt achter zijn loopbaan, na het winnen van de landstitel en KNVB-beker. © ANP
Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij maakte 33 doelpunten voor Oranje. © AFP
Cruijff en Rinus Michels tijdens een training van FC Barcelona in Hoenderloo in 1975. © ANP
Cruijff veroverde als speler liefst 23 hoofdprijzen, waaronder deze Europacup I in 1972. Ajax won de finale tegen Internazionale. © AFP
Afgelopen maand toonde Cruijff zich na enkele behandelingen ook nog optimistisch. "Op dit moment heb ik het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet afgelopen is. © ANP
Met Ajax won Cruijff drie keer de Europa Cup 1, in 1971, 1972 en 1973. © AFP
Ook als trainer werkte Cruijff voor Ajax en FC Barcelona. © AFP
Cruijff met zijn vrouw Danny bij een Champions League wedstrijd in Tel aviv. © AFP
Na zijn vertrek bij FC Barcelona in 1996 keerde Cruijff niet terug als trainer, al zat hij nog wel enkele keren op de bank als bondscoach van Catalonië. © AFP
Cruijff was tot voor kort nog actief als adviseur bij Ajax. Nadat zijn vertrouweling Wim Jonk het veld moest ruimen als hoofd jeugdopleiding, besloot de legendarische 'nummer 14' ook te stoppen bij de Amsterdamse club. © ANP
Met Ajax won Cruijff drie keer de Europa Cup 1, in 1971, 1972 en 1973. © ANP
Cruijff en Kees Jansma bij de opening van de Johan Cruijff Foundation in Johannesburg op 10 juni 2010.
Cruijff in actie tijdens een oefenwedstrijd in 2006 ter ere van voormalig Arsenal-ster Dennis Bergkamp in de thuishaven van Arsenal, het Emirates Stadium in Londen.
Twee van de beste voetballers aller tijden, Cruijf en Pelé, tijdens de loting voor het WK 2006 in Duitsland. © AFP

Gemis

Volgens Carole Thate, de manager van Cruijff, ging zijn gezondheid in de afgelopen anderhalve week "enorm snel achteruit".

Thate tegen de NOS: "Hij was eerst heel optimistisch over het verloop van zijn ziekte en dacht oprecht dat hij ook deze wedstrijd ging winnen. Hij bracht nog een bezoek aan zijn zoon Jordi in Israël, maar in de afgelopen anderhalve week ging het opeens snel. Het is een enorm gemis."

Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde daarin 33 keer. De aanvaller debuteerde in 1966 in Oranje tegen Hongarije en speelde in 1977 tegen België zijn laatste interland.

Video: De mooiste momenten van Johan Cruijff

Europa Cup 1

Met Ajax won Cruijff drie keer de Europa Cup 1, in 1971, 1972 en 1973. In 1973 stapte de aanvaller over naar FC Barcelona, waarmee hij een jaar later de Spaanse titel pakte.

Hij speelde ook nog voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante en Feyenoord. In dienst van die laatste club zette Cruijff in 1984 een punt achter zijn loopbaan, na het winnen van de landstitel en KNVB-beker.

Cruijff veroverde als speler liefst 23 hoofdprijzen. Tien keer werd hij landskampioen, zevenmaal pakte hij een nationale beker, driemaal won hij de Europa Cup 1, twee keer de Europese Super Cup en eenmaal de wereldbeker. Met het Nederlands elftal eindigde Cruijff als tweede op het WK 1974 en als derde op het EK 1976.

Video: Voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff

Voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff
Voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff

Trainer

Ook als trainer werkte Cruijff voor Ajax en FC Barcelona. De Amsterdammers loodste hij in 1987 naar de eindzege in het Europa Cup 2-toernooi, met de Catalanen won hij in 1992 de Europa Cup 1.

Na zijn vertrek bij FC Barcelona in 1996 keerde Cruijff niet terug als trainer, al zat hij nog wel enkele keren op de bank als bondscoach van Catalonië.

Cruijff was tot voor kort nog actief als adviseur bij Ajax. Nadat zijn vertrouweling Wim Jonk het veld moest ruimen als hoofd jeugdopleiding, besloot de legendarische 'nummer 14' ook te stoppen bij de Amsterdamse club.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier