Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Netflix introduceert roast met Anne Frank en Adolf Hitler

Netflix heeft maandag de Amerikaanse comedyshow Historical Roasts geïntroduceerd, waarin onder anderen de historische figuur Anne Frank op de 'roaststoel' komt te zitten. In de aflevering wordt ze door onder anderen Adolf Hitler toegesproken. NUjij'er Boukeboss ziet er de humor niet van in.

“Het verschil met de normale roasts en deze 'historical' roasts is dat bij de normale roasts mensen zichzelf opgeven en vervolgens zelf van zich af kunnen bijten. Justin Bieber en Donald Trump werden bijvoorbeeld persoonlijk geroast, dat maakt het grappig. Hier wordt een historisch figuur geroast die wordt gerepresenteerd door een comedian verkleed als diegene. Deze comedian kan deze 'roasts' onmogelijk als persoonlijke aanval ervaren omdat deze niet echt deze persoon zelf is. Ik denk dat het programma hier dan ook de plank mis slaat. Bij de echte roasts was de kracht dat de grote Donald Trump en Justin Bieber in levende lijven en énpubliek werden geroast. Mocht je dan een hele beneden de gordel opmerking maken heb je tenminste het lef dat in het gezicht van die persoon te doen. Bij dit programma maak je grappen over mensen die al lang niet meer zijn en hier ook niet meer op kunnen reageren. Het 'lef' wat bij de echte roasts in mijn opinie zorgde voor de humor mist hier volledig.”
Boukeboss

Meerderheid Nederlanders wil rookverbod op plekken met kinderen

Zeven op de tien Nederlanders willen op meer plekken waar veel kinderen komen een rookverbod, blijkt maandag uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen. NUjij'er Dawn1981 rookt zelf en kan zich in de resultaten vinden.

“Als roker zijnde ben ik het hiermee eens. Ik ben van mening dat ik anderen niet lastig hoef te vallen met mijn verslaving, zeker kinderen niet. Ik kan me ook echt irriteren aan ouders die inderdaad voor het hek nog even een sigaretje roken, waar kinderen langs moeten. Daarbij wil ik wel opmerken dat het ook door kan slaan. Dat de rookhokken uit de kroeg moet gaan verdwijnen. Er is ergens een gulden middenweg!”
Dawn1981

Ov grotendeels plat door staking, Schiphol annuleert vluchten

Dinsdag lag het openbaar vervoer grotendeels plat vanwege een landelijke staking tegen de leeftijd waarop ov-personeel met pensioen mag. Veel mensen moesten daardoor de auto pakken om op hun werk te kunnen komen. NUjij'er Bob_v moest zijn personeel zelfs vrij geven. Hij deelt zijn visie op de staking.

“Ik ben ondernemer: ik heb 4 man in dienst waarvan ik er 2 vrij heb moeten geven (zij moeten niet de dupe worden en een vrije dag opnemen, dus ik neem de kosten op mij). Voor een klein bedrijf als de mijne is 50% van je werknemers extra vrij geven direct voelbaar. Eén keer is natuurlijk geen ramp, maar helaas is het vaker raak geweest en dit zal vast vaker gebeuren. Ik heb met mijn werknemers een plan opgesteld voor hun pensioen; niet bij een fonds gaan, maar zelf oplossen (je kan fiscaal erg goede regelingen treffen hiervoor), want het pensioenstelsel is achterhaald en niet houdbaar, zeker niet als men er vanuit gaat recht te hebben op 20+ jaar pensioen (levensverwachting vs pensioenleeftijd). Nou goed, met deze staking veroorzaken we milieu- en economische schade, niet alleen voor de overheid, maar vooral voor de kleine ondernemingen. En waarvoor? Omdat we de voordelen van de welvaart willen (betere gezondheidszorg en levensstandaard), maar er natuurlijk niets iets langer voor werken.”
Bob_v

Kabinet ziet ruimte om AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen

Het pensioenoverleg strandde al meerdere keren, maar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de gesprekken over het pensioen toch op "zeer korte termijn" hervatten. NUjij'er Danny13 pleit voor meer premie bij een vroeg pensioen.

“Het is eigenlijk heel simpel: onderdeel van de loonbelasting is AOW-premie, daarnaast draag je maandelijks pensioenpremie af. Willen we eerder met pensioen? Prima, maar dan gaan we dus meer premie (belasting) betalen. Maar ja, we willen van alles maar er niet voor betalen. Vaak komen we niet verder dan loze uitspraken dat de overheid veel te veel geld uitgeeft aan dit of dat. Hopelijk gaan we dat eens inzien met z'n allen.”
Danny13

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal 'respect' en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.