Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Mag Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen?

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering wordt gemaakt op de regels voor wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. Minister Arie Slob (OCW) wil echter geen uitzondering maken, zo laat hij weten. Een terechte uitspraak, vindt NUjij'er Dutchy77.

“Matthijs van Nieuwkerk heeft heel veel kansen gekregen bij de Publieke omroep. Er zitten veel voordelen aan om daar te werken en het nadeel is dat je een maximum salaris hebt. Maximaal een ministersalaris is heel redelijk en als je daadwerkelijk meer wil verdienen, dan ga je maar naar de commerciële omroep. Het is niet altijd een succes, zie Jack Spijkerman en recent nog Twan Huys. Bij de commerciële omroep krijg je veel minder lang de tijd om een format neer te zetten en je zal eerder gebonden zijn aan de omroep, veel strakker. Voor de rest is het ook een verkeerd signaal van Gert-Jan Hox, vermoedelijk zitten ze nu in onderhandeling met Matthijs en is dit het signaal wat hij heeft afgegeven. Iedereen vind zichzelf speciaal, dit zet de deur alleen maar open naar weer meer "speciale" gevallen. Gewoon niet doen, de grens is duidelijk en als dat consequenties heeft, dan de consequenties accepteren. De publieke omroep kan echt wel zonder Matthijs van Nieuwkerk.”
Dutchy77

'Haatprediker' niet welkom in Nederland

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) heeft woensdag laten weten dat hij de Amerikaanse 'haatprediker' Steven Anderson niet toelaat tot Nederland. Een goed signaal, vindt NUjij'er Hay_Verhey.

“Goede actie van de overheid. Homo's mogen in dit land gelukkig niet gediscrimineerd en belaagd worden. Dit is in de wet vastgelegd en de overheid laat nu zien dat het niet alleen lettertjes op papier zijn maar komt nu gelukkig in actie nu iemand denkt te kunnen zeggen dat homo's vermoord moeten worden. Hierdoor hebben homoseksuelen ook daadwerkelijk het gevoel dat iemand voor hen opkomt en dat ze beschermd worden.”
Hay_Verhey

Harde kern Ajax waarschuwt de pers

De harde kern van Ajax heeft de pers gewaarschuwd om geen supporters te filmen rond wedstrijden van Ajax. Een lid van de supportersgroep sloeg dinsdag De Telegraaf-verslaggever Pim Sedee meerdere keren in het gezicht. Dat de supportersvereniging van Ajax niet op deze bedreiging reageert, noemt NUjij'er Itsme911 onacceptabel.

“Ik heb nog op het netvlies staan dat Nederlandse Turken de media wilden vertellen dat zij niet mochten worden gefilmd bij hu demonstraties die te maken hadden bij de Turkse coup en/of de toespraak van een Turkse minister in Rotterdam. Terecht heeft onze regering dergelijke boodschappen sterk veroordeeld als verre overschrijding van wat wel/niet kan. Ik noem dit niet als vergelijking, maar als illustratie van een situatie waar een groep burgers gaat aangeven wat zij wel/niet acceptabel vinden hoe media functioneert, en zal reageren met geweld als hun wensen niet worden ingewilligd. Dit is wat mij betreft het onacceptabel overschrijden van een grens. Een supportersvereniging die niet eens reageert. van hen zou je verwachten deze boodschap grif van de hand te wijzen. Ik had bijna gezegd, het zijn er een paar die het voor anderen verpesten. Maar als een supportersvereniging het niet afwijst, dan wordt het wel een hele grote groep die ook te definiëren is, en consequenties moet aanvaarden.”
Itsme911

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal 'respect' en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.