Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

‘Je bent een populist!’

Met de verkiezingsoverwinning van FVD-leider Thierry Baudet en het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump lijkt de term populisme steeds vaker gebruikt te worden in de media. Ook op NUjij zien we vaak politici weggezet worden als populist. Maar wat betekent het nou eigenlijk? NUjij’er Pietje_Bell deelt zijn visie.

“Of populisme goed is voor een democratie: wat mij betreft wel. Simpelweg omdat populisme niet een stroming volgt die perse links, rechts, midden, achter, voor, boven of onder is. Het geeft weer wat er gaande is onder het 'populus', het 'volk'. Wanneer het politieke landschap zich iets zou aantrekken van de rol dat populisme speelt in een samenleving, in plaats van het als een vies woord te bestempelen om vooral een groep mensen in een bepaalde hoek te zetten of af te schilderen als minderwaardig, dan kan naar mijn idee populisme een redding betekenen van de ware inhoud van het woord 'democratie'”
Pietje_Bell

RTL stopt met talkshow Jensen

Er zal geen nieuw seizoen komen van Jensen!. Verdwijnt het ‘rechtse geluid’ langzamerhand van de televisie, aangezien ook de toekomst van omroep Powned onzeker is? NUjij’er Portofino vindt het geen positieve ontwikkeling.

“Het is inderdaad goed om beide zijden van het politieke spectrum te belichten. Alleen door beide kanten hun platform te bieden, kunnen wij als kijker c.q. kiezer een mening vormen die gefundeerd is. Waar het bij Jensen! aan schort, is dan ook niet zozeer de rechtse politieke insteek, maar de presentatie. Robert Jensen presenteert zich als een schreeuwende bullebak, die zijn gasten niet laat uitpraten en tegenstanders me de grond gelijk maakt door ze te bespotten. Die aanpak zorgt voor leuke tv wanneer je de dames van "Dames in de Dop" op de bank hebt zitten en ze voor paal zet omdat ze niet weten hoeveel eieren er in een dozijn zitten, maar het werkt niet als je een serieus tegenwicht wil bieden aan het overwegend linkse Nederlandse tv-landschap. Om serieus genomen te worden en kijkers aan het programma te binden, zou je veel meer op inhoud moeten spelen, en een stuk beschaafder moeten zijn. Pauw en Jinek doen dat op links wel, en dat uit zich in goede kijkcijfers”
Portofino

Nederland zou tegen Nexit stemmen

Van alle Europeanen zien Nederlanders een uittreding van hun land uit de EU het minst zitten. Als er nu een referendum over een Nexit zou worden gehouden, zou 86 procent van de Nederlanders tegenstemmen. Zo ook NUjij’er Nijmegenaar - maar kritisch is hij wel.

“Ik zou nooit voor een Nexit stemmen, ik zou nog eerder mijn eigen doodvonnis tekenen. Want dat zou een Nexit zijn - een economisch doodvonnis voor ons land, waardoor er honderden, duizenden mensen wellicht, niet de zorg zouden krijgen die ze nodig hebben. Ik heb een heleboel kritiek op de EU, en ben allerminst een voorstander van verdere integratie, domweg omdat de huidige, formele, integratie eerst eens geëffectueerd zou moeten worden in integratie in besluitvorming, politieke en plaatselijke cultuur. Anders gezegd, zolang een groot deel van de Nederlanders Zuid-Europeanen niet vertrouwt, zolang zie ik niets in verdere integratie. Maar een uittreding, of mindere desintegratie - dat moeten we zeker niet willen. Dat is slecht voor Nederland, en dan vooral voor de zwaksten, de minst opgeleiden die de laagst betaalde banen hebben. En, gek genoeg, waarvan gezegd wordt dat bij deze mensen het percentage Nexitters het grootst is”
Nijmegenaar

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal 'respect' en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.