Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Amsterdam onderzoekt politieoptreden Ajax-Juventus

De driehoek in Amsterdam, bestaande uit de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester, gaat onderzoek doen naar het politieoptreden voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Juventus. NUjij'er Philip_Sluijter was aanwezig bij de wedstrijd en deelt hoe hij het heeft ervaren.

“Ik was aanwezig bij deze wedstrijd. Op het moment dat de eerste charges werden uitgevoerd kwam ik net vanuit het treinstation aangelopen. Inderdaad vloog de politie te paard de feestende menigte in waar vuurwerk werd afgestoken. Dat men ingrijpt is terecht en begrijpelijk. De manier waarop i.m.o. niet. Waterkanonnen die soms echt voor de "lol" zo het leek op menigten inspoten (zelfs op het grasveld waar mensen naartoe gedirigeerd werden). ME-busjes die met 50 km/h over de ArenA Boulevard jakkeren. Charges door groepen mensen die niks deden (met niks bedoel ik ook echt niks, niet eens zingen o.i.d.). Uiteraard mag/moet er wanneer de wet overtreden wordt ingegrepen worden. De vraag is m.i. alleen lost de ingreep het probleem op? Iedereen had kunnen bedenken dat dit niet het geval was. En dat is dan ook gebleken. Ga al jaren naar wedstrijden toe, en nog nooit zo'n grimmige sfeer gezien. Mijn inziens was de manier van ingrijpen (dus niet het ingrijpen an sich) buitenproportioneel.”
Philip_Sluijter

OM eist werkstraf tegen vrouw voor bedreigen Baudet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een werkstraf van 180 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk, geëist tegen de vrouw die wordt verdacht van het bedreigen van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. NUjij'ers zijn verdeeld: de een vindt het opgeblazen, de ander juist haatzaaien. NUjij'er Freek_Halsema weet zijn duidelijke mening op een nette manier te verwoorden.

“Ik zag haar uitspraak zeker niet als grap, maar als opruiend, want waarom anders die specifiek gekozen kledij om 'niet herkend te worden'. Klaarblijkelijk wil ze op voorhand niet herkend worden om mee te lopen in deze demonstratie - sta je dan niet achter de doelstelling van die demonstratie? Of wil je dingen roepen die wellicht niet door de beugel kunnen ? Haar reactie achteraf vind ik een uitermate zwaktebod en dat roept bij mij vragen op over haar oprechtheid van haar standpunten. Als je ergens voor staat, toon dan ook je gezicht. En de specifieke uitspraak is zeker wel opruiend, haatzaaiend en polariserend - en dat moet naar mijn mening ten alle tijden bestreden worden. Ik ben het zelf ook volledig niet met FvD en Baudet's standpunten eens, maar zal die altijd met inhoudelijke argumenten (zo respectvol mogelijk) bestrijden en openlijk. En daarom zal ik ook diegenen die beweren 'aan mijn kant staan' bekritiseren.”
Freek_Halsema

Astronomen maken voor het eerst foto van zwart gat

Internationale astronomen van de Event Horizon Telescope zijn erin geslaagd om voor het eerst een foto te maken van een zwart gat, dat op ongeveer 55 miljoen lichtjaar van de aarde staat. NUjij'er JunoR hoopt dat mensen beseffen dat dit veel kan betekenen voor de wetenschap.

“Dit is fundamentele wetenschap (met een experimenteel tintje). Wat hiervan het belang is, kun je niet even simpel afmeten aan het begrip van het grote publiek. Wat begrijpt het grote publiek van deeltjesfysica? Vrij weinig durf ik te stellen, en dat is ook prima. Maar de meesten snappen wel dat het handig is als de tandarts weet welke verstandskies je maar beter kunt laten weghalen dankzij een röntgenfoto en dat een oncoloog je leven kan redden dankzij een PET-scanner. Het zou mooi zijn als het grote publiek op zo'n moment wat beter snapt wat die ongrijpbare zaken voor de mens kunnen betekenen.”
JunoR

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal 'respect' en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.