Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

SIRE wil Nederland minder hufterig maken met grote campagne

Nederlanders moeten volgens SIRE wat aardiger voor elkaar worden. Daarom begint de stichting maandag de campagne #DOESLIEF om mensen ertoe te bewegen beter met elkaar om te gaan. NUjij’er staan overwegend achter de campagne, maar gebruiker Watnu ziet het genuanceerder.

“Jammer dat wij onszelf zo laag profileren. Ik heb over de hele wereld gereisd. En wat blijkt: de Nederlander is over het algemeen heel netjes. Probeer eens door Parijs te rijden. De Fransen zijn veel minder tolerant dan wij. Ieder plekje wordt benut. Maar als ik dat afzet tegen bijvoorbeeld Jakarta. Dan is Parijs ineens een zeer aangenaam plekje geworden. In Japan staan de mensen echt niet meer keurig in de rij om in de metro te stappen en is het dringen geblazen. Maar in China ben je blij dat je überhaupt in de metro terecht kom en erger nog, er op tijd uit komt. Tuurlijk, het is goed om altijd te blijven kijken naar wat beter kan. Maar laten we alsjeblieft wel alles een beetje in verhouding zien. Ik krijg nog steeds even dat seintje als ik wil invoegen en de meeste mensen stoppen bij het zebrapad. En door rood licht rijden is asociaal, maar ik zie nog steeds meer mensen stoppen dan doorrijden. Blijf het een beetje nuanceren.”
Watnu

Lezen kleine letters levert vrouw in VS 10.000 dollar op

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Georgia heeft dankzij het lezen van de kleine letters van haar reisverzekering 10.000 dollar (zo'n 8.900 euro) gewonnen. Er zat een prijsvraag in verstopt. NUjij’er Vindjeniet heeft een keer iets soortgelijks uitgeprobeerd.

“Bij hbo-scriptie ook ergens ‘wie dit leest krijgt een Mars’ geschreven. Bij de verdediging vier marsen uit mijn tas gehaald (er waren 4 beoordelaars) en toen vroeg er eentje ‘waar zijn die marsen voor?’ De anderen moesten meteen lachen omdat ze het wel hadden gelezen. Weet je meteen wie het wel of niet goed gelezen heeft.”
Vindjeniet

Onderzoek toont aan dat vaccinaties geen autisme veroorzaken

Deense wetenschappers hebben met een groot onderzoek aangetoond dat vaccinaties tegen de mazelen, bof en rode hond geen autisme veroorzaken bij kinderen. NUjij’er en arts Bassie12345 vindt het onbegrijpelijk dat hier nog steeds onderzoek naar wordt gedaan.

“Als arts vind ik het schandalig dat dit nodig is en dat hier dus veel publiek geld aan verspild wordt. Het verhaal dat er een verband zou zijn tussen BMR-vaccinatie en autisme blijft rondzingen. Dit verhaal is terug te voeren op een paper van Andrew Wakefield, een Britse arts, in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift (Lancet). Het betrof een case series van slechts 12 patiënten, waarvan bij voorbaat duidelijk was dat de 'bewijskracht' matig was. Later werd hij ook schuldig bevonden aan fraude; Het artikel is teruggetrokken (en dus moeilijk vindbaar). Deze man mag NOOIT meer zijn vak uitoefenen in the UK. Toch is de schade groot. Er zijn indirect letterlijk doden gevallen, omdat het verhaal blijft rondzingen en mensen zich ook niet meer laten vaccineren. Afgezien van de gezondheidsschade kost het tot op de dag van vandaag miljoenen om consequent te blijven uitleggen dat het absolute nonsens is; het BMR-vaccin is veilig en effectief.”
Bassie12345

Ziyech: 'Wereld laten zien dat Nederlands voetbal nog een rol speelt'

Hakim Ziyech kan nog niet helemaal bevatten wat Ajax gepresteerd heeft door Real Madrid te verslaan in de Champions League. Maar hij weet wel dat het niet alleen voor de Amsterdamse club een bijzondere avond was. NUjij’er Dirk_Rotter onderschrijft dit.

“Nederland heeft altijd op de kaart gestaan in Europa en zal altijd wel op de kaart blijven staan. We vergeten heel vaak hoeveel Nederlandse spelers die het internationaal goed doen hun bijdrage leveren aan de voetbalwereld. Dat Ajax door op een weergaloze manier de titelhouder te verslaan weer op de weg terug is, is een goed begin. Dat RM minder goed speelde wilt niks zeggen, want het is en blijft een topploeg met vele sterspelers en RM met 1-4 in eigen huis verslaan is gewoon een topprestatie. De spin off en de aantrekkingskracht van dit Ajax gaat nu wereldwijd en zal Ajax en het Nederlands voetbal de boost geven waren we jaren op hebben gewacht. Talent is er altijd geweest. Mentaliteit, trots en prestatiedrang ontbraken de afgelopen jaren. Dat is nu terug! Op naar de finale!”
Dirk_Rotter

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal 'respect' en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.