In Den Haag en Utrecht mogen binnenkort geen ballonnen meer worden opgelaten. Het is nog onbekend wanneer het verbod ingaat en wat voor boete er op komt te staan.

"De restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren. En zorgen daarmee voor veel dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten", laat de Haagse wethouder Richard de Mos weten.

De Partij voor de Dieren in Den Haag had om het verbod gevraagd, nadat Den Bosch het oplaten van ballonnen had verboden. De Brabantse hoofdstad deed dat na een veelbekritiseerde actie van de VVD tijdens een landelijke partijbijeenkomst in Den Bosch.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet toen vijfhonderd ballonnen los als ludieke reactie op de kritiek op zijn zogenoemde proefballonnetjes. Ook Zeist heeft het oplaten van ballonnen onlangs verboden.

Ook partijen in Utrecht en Rotterdam stellen vragen aan gemeenteraad

De Partij voor de Dieren in Utrecht vraagt de gemeente donderdagavond om een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht en heeft daarbij de steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

Ook in Rotterdam worden vragen gesteld over het oplaten van ballonnen. GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hebben vragen ingediend. Het college heeft toegezegd om op korte termijn de raad een voorstel te doen voor een verbod op het oplaten.

In alle steden moet voor een verbod op het oplaten van ballonnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast. Het is om die reden nog niet bekend wanneer het verbod ingaat.