Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

SGP-leider blijft achter antihomopamflet staan

SGP-voorman Kees van der Staaij blijft ondanks een stroom aan kritiek achter de Nashvilleverklaring staan. In de verklaring worden homoseksualiteit en transgenders expliciet afgewezen en wordt ook de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen "genezen". Onbegrijpelijk, vindt NUjij'er Zangeres71.

“Iedereen mag een eigen mening hebben, maar als een volksvertegenwoordiger iets als dit ondertekent, is het een no-go. Wat je privé van bepaalde zaken vindt moet je vooral zelf weten, maar je bent in functie van de staat en daarmee respecteer je niet alleen de grondwet, maar moet je hem ook uitdragen vind ik. Dit is in mijn ogen discriminatie van bepaalde groepen in Nederland en dat mag niet aldus de wet.”
Zangeres71

NUjij'er DavidC snapt daarentegen de ophef niet, aangezien we in Nederland al langer weten waar de SGP voor staat.

“Ik snap de massale verontwaardiging niet zo goed. Het is een zwaar christelijk gereformeerde partij. Als ze meer macht hadden waren abortus, het homohuwelijk en koopzondag meteen illegaal, al dan niet strafbaar. Zeker nu de verkiezingen eraan komen, moeten ze aan de achterban laten zien dat ze nog het gereformeerde gedachtegoed uitdragen. Want als ze de trouwe achterban uit de biblebelt verliezen, is het rap met ze gedaan.”
DavidC

Nationale staking in basis-, middelbaar en hoger onderwijs

De Algemene Onderwijsbond organiseert samen met vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek op 15 maart een nationale staking in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs. NUjij'er Bagel is directeur op een school en staakt ook. Maar niet voor een hoger salaris.

“Ik werk als directeur in het basisonderwijs en staak(te) niet zozeer voor hoger salaris maar om werkdrukverlichting en realistische begroting voor de school. De nieuwe impuls voor werkdrukverlichting wordt als heel fijn ervaren. Alleen door de verhogingen van het salaris kan ik nu minder personeel aanstellen waardoor dat direct weer onder druk komt te staan. Het draait voor mijn team niet om salarisverhoging maar om het kunnen geven van goed onderwijs in de juiste omstandigheden. (Goed gebouw, normale materialen en normale grootte van groepen, fijne ondersteuning voor de zorgleerlingen.)”
Bagel

Zwitsers bedrijf verzesvoudigt prijs Nederlands kankermedicijn

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld zeldzaam geneesmiddel tegen kanker zes keer duurder gemaakt. NUjij'er John_Tyndall komt met een voorstel om dit soort situaties te voorkomen.

“Dit is kapitalisme in zijn meest rauwe vorm. Iets wordt ontwikkeld met publiek geld en de private sector kan er kapitale winsten mee incasseren. Novartis heeft slim een monopoliepositie gecreëerd en kan nu doen wat ze wil. Zo moeten we het dus niet meer doen. Als nieuwe medicijnen met publiek geld worden ontwikkeld, moeten ze de eerste 10 jaar niet meer aan een private partij kunnen worden verkocht. Ik stel voor een publiek bedrijf op te richten dat de rechten op die medicijnen koopt en ze met een bescheiden winst tegen redelijke prijzen op de markt brengt. Als de patenten zijn vrijgegeven kunnen ze ook door commerciële partijen worden gemaakt, mits dan sprake is van voldoende concurrentie (minstens 3 spelers) omdat anders alsnog een monopolie met torenhoge prijzen dreigt.”
John_Tyndall