Onderzoekers en de Haagse vogelopvang De Wulp tasten in het duister omtrent de plotselinge sterfte van circa 270 spreeuwen in het Haagse Huijgenspark.

Sinds een kleine twee weken worden daar geregeld tientallen dode spreeuwen aangetroffen onder de bomen in het park, nabij Station Hollands Spoor.

Onderzoeken in diverse laboratoria, zoals bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad en in universitaire laboratoria in Utrecht, Gent en Rotterdam, hebben niet tot uitsluitsel geleid.

"We kunnen nu alleen uitsluiten dat het om een virus gaat, zoals het usutuvirus of het westnijlvirus'", zegt Sharon Lexmond, hoofd vogelopvang van De Wulp.

De spreeuwen gaan alleen in een zeer beperkt gebied dood. Lexmond sluit daarom vergiftiging niet uit. De spreeuwen zijn talrijk en maken volgens omwonenden veel herrie, verduidelijkt zij.

Lexmond heeft haar hoop nu gevestigd op een nog levende spreeuw die donderdagochtend door de dierenambulance bij de vogelopvang is binnengebracht. De uitslag van onderzoek naar het bloed van deze spreeuw wordt over een week verwacht.