De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat alcohol jaarlijks meer dan drie miljoen mensen doodt, voornamelijk mannen (drie kwart van het totaalaantal). Nederland scoort echter goed op het thema verantwoorde alcoholconsumptie, maakt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) op uit het nieuwste rapport.

De gemiddelde alcoholconsumptie per jaar per hoofd van de bevolking van vijftien jaar en ouder is gedaald van 10,4 liter in 2010 naar 8,7 liter in 2016. "Slechts twee landen uit de EU-28 drinken minder", becijfert de STIVA.

Iets meer dan een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen maand zes of meer glazen achter elkaar gedronken (bingedrinken). "Op dit vlak doen slechts vijf landen het beter."

"Nederland staat in de top drie van landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt", zegt de STIVA. 1,5 procent heeft een drankprobleem. "In vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8 procent is dit een gunstig resultaat", aldus de organisatie. "Maar onze ambities gaan verder", zegt STIVA-directeur Peter de Wolf.

28 procent van het aantal doden als gevolg van alcohol werd veroorzaakt door lichamelijk letsel, dat bijvoorbeeld werd opgelopen na een auto-ongeluk als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. 

2,3 miljard mensen drinken regelmatig

Wereldwijd lijden 237 miljoen mannen en 46 miljoen vrouwen aan ziekten die zijn veroorzaakt door te veel alcohol te drinken. In Europa komt dit relatief gezien het meest voor, gevolgd door Zuid- en Noord-Amerika.

Naar schatting drinken wereldwijd 2,3 miljard mensen regelmatig. Naar verwachting zal dit aantal de komende tien jaar toenemen, schat de WHO.

Alcoholinstituut waakt voor 'te veel optimisme'

Het Nederlandse instituut voor alcoholbeleid STAP bevestigt de uitkomsten van het rapport, maar waakt voor te veel optimisme. "Nederland is binnen Europa inderdaad een laagvlieger, maar Europa als geheel is juist weer een continent waar relatief veel alcohol wordt geconsumeerd" , zegt directeur Wim van Dalen.

STAP waarschuwt voor onderschatting. "Alcohol kost de maatschappij veel geld en het brengt forse gezondheidsrisico's met zich mee." Uit het rapport blijkt ook dat veel Nederlanders momenteel méér drinken dan het nieuwe WHO-advies, zegt Van Dalen.

De WHO beschrijft een "standaard" glas als 10 gram alcohol. In Nederland zitten de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding op dezelfde lijn. 

10 gram alcohol is de hoeveelheid alcohol die in ongeveer 250 milliliter bier (5 procent alcohol), 100 milliliter wijn (12 procent alcohol) en 35 milliliter sterke drank (35 procent alcohol) zit. Volgens de WHO mag je niet meer dan twee glazen per dag drinken, de Nederlandse Gezondheidsraad houdt het bij maximaal één glas per dag.

Wat gebeurt er in je lichaam na het drinken van alcohol?
96
Wat gebeurt er in je lichaam na het drinken van alcohol?