Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Wetenschappers wegens geldgebrek te afhankelijk van externe opdrachten'

Wetenschappers voelen zich door geldgebrek te afhankelijk van externe opdrachten. Dat blijkt uit een peiling die NRC dit voorjaar heeft gehouden onder 2.651 wetenschappers.
Door ANP/NU.nl

Een meerderheid (62 procent) vindt de groeiende afhankelijkheid van externe financiers voor onderzoek een slechte ontwikkeling, meldt de krant zaterdag.

Ze moeten vaker onderzoeksvoorstellen schrijven voor subsidie-instellingen als NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) of onderzoek doen in opdracht van de overheid, bedrijven of maatschappelijke instellingen. Dit omdat er minder geld beschikbaar is vanuit de universiteit zelf.

Het vaakst wilden externe financiers de opzet van het onderzoek veranderen of de resultaten aanpassen of onderzoeksresultaten gunstiger voorstellen in een persbericht of een samenvatting. Er werd ook wel aangedrongen om niet te publiceren, of de publicatie uit te stellen.

Meer dan de helft van de onderzoekers die onder druk stond, kon het onderzoek toch voltooien en publiceren, blijkt uit de peiling. Een kwart had het onderzoek aangepast aan de wensen van de opdrachtgever, 4 procent had het onderzoek afgebroken en 11 procent kon uiteindelijk niet publiceren.

Voor de peiling zijn 17.000 wetenschappers benaderd. NRC stelt dat er relatief veel wetenschappers van de algemene universiteiten hebben meegedaan aan de peiling. De technische universiteiten zijn ondervertegenwoordigd.


Lees meer over:

Wetenschap

Aanbevolen artikelen