Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
mars

Enorme stofstorm op Mars gaat na drie maanden liggen

Na drie maanden is een enorme stofstorm op de planeet Mars gaan liggen. De zon is weer gaan schijnen en daardoor gloort er hoop voor de onbemande verkenner Opportunity, die de afgelopen maanden geen onderzoek kon doen omdat de accu leeg was.
Door ANP

De verkenner kan de batterij nu mogelijk weer opladen als die nog steeds functioneert.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA "breekt de zon door de wolken boven Perseverance Valley", waar de verkenner geparkeerd staat.

Als de lucht op Mars helder genoeg is, wil NASA proberen een signaal naar de Opportunity te sturen. Dat moet duidelijk maken hoe de verkenner eraan toe is.

Als NASA na 45 dagen nog niets gehoord heeft, gaat de ruimtevaartorganisatie ervan uit dat de verkenner onherstelbaar beschadigd is geraakt in de stofstorm.

Missie duurt al veertien jaar

De Opportunity rijdt al ruim veertien jaar rond op Mars, terwijl de missie oorspronkelijk was gepland voor negentig dagen. Hij heeft inmiddels iets meer dan 45 kilometer afgelegd. De verkenner was in juli 2003 gelanceerd en landde in januari 2004 op Mars.

Hij vond binnen een paar weken sporen van water. Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. Later vond de verkenner nog meer bewijs dat er miljarden jaren geleden water op Mars gestroomd heeft.

Opportunity overleefde al eerder grotere storm

De stofstorm werd op 30 mei voor het eerst gezien. Op 10 juni liet de Opportunity voor het laatst van zich horen.

In 2007 overleefde Opportunity een nog veel grotere storm. De kou die daarmee gepaard ging, betekende volgens de NASA vermoedelijk wel het einde van tweelingbroer Spirit, die toen ook op Mars rondreed.

Aanbevolen artikelen