Iedere dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waar lezers inhoudelijk kunnen discussiëren over het nieuws. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Kabinet maakt geen excuses voor slavernijverleden

Het kabinet maakt nog geen officiële excuses voor het slavernijverleden. Hiermee neemt het kabinet de oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb niet over, die wil dat dit gebaar wordt gemaakt "voor het leed dat tienduizenden is berokkend". NUjij'er Angelo staat achter de keuze van het kabinet.

“Laten we vooral geen excuses maken voor wat in het verleden is gebeurd en wereldwijd als normaal werd beschouwd. Normen en waarden veranderen - het afschaffen van de slavernij wereldwijd is voldoende. Vergeet ook niet dat slavernij IN Afrika tot ver in de 20e eeuw heel normaal was - Mauretanie was in 1981 het laatste land dat slavernij verbood - meer dan 100 jaar na de afschaffing door Nederland. We hoeven ons niet verantwoordelijk te voelen, of verantwoordelijkheid te nemen, voor de fouten van onze voorouders. Er van leren is veel zinvoller, en daar zijn excuses niet voor nodig.”
Angelo

Directeur NTR pleit voor drastische hervorming omroepbestel 

Volgens de directeur van de NTR kan de publieke omroep met minder geld gewoon blijven draaien én programma's als Andere Tijden, Tegenlicht en Brandpunt+ behouden. In zijn optiek moeten omroepen verder als productiehuizen en moeten zij niet langer verzekerd zijn van zendtijd. NUjij'er Le is bang dat zijn voorstel averechts werkt.

“Het lijkt mij dat het idee van de heer Römer juist het tegenovergestelde effect zal hebben van wat hij beoogt. Als we de pluriformiteit willen handhaven, moeten de verschillende omroepen vooral zelf kunnen bepalen welke programma’s ze gaan uitzenden. Een centraal filter, zoals de rol die hij aan de NPO toedenkt, gaat per definitie ten koste van verscheidenheid. Om zijn vergelijking met de voetbalwereld door te trekken: in het plan van de heer Römer worden voortaan alleen maar die wedstrijden gespeeld waarvan de KNVB denkt dat ze aantrekkelijk voetbal opleveren. Dat zal toch geen voetbalfan willen?”
Le

Froome alsnog aan start Tour de France

Chris Froome mag zaterdag toch starten in de Tour de France. Zijn start zorgt voor veel discussie op NUjij - veel lezers vinden het schadelijk voor het imago van de wielersport. NUjij'er Martijn_R vindt juist dat zijn start een goede beslissing is.

“Ongeacht wat de reglementen voorschrijven, vind ik dit, samen met de uitspraak van de UCI, de juiste beslissing. Het is een incident geweest, het eerste en enige positieve test in zijn toch al vrij lange carrière. Daar moet je bij optellen dat hoeveelheden salbutamol erg kunnen fluctueren in het lichaam. Wat je meet bij een test, kent geen lineair verband met de inname. Ook is het niet zwaar prestatiebevorderend zoals andere stoffen op de dopinglijst. Het enige wat ik hoop is dat deze soepele omgang vaker wordt toegepast. Iedereen wil een schone sport, maar de heksenjacht is nergens voor nodig. Er zijn verschillende onschuldige redenen waardoor je op één van alle stoffen positief kan testen. Voor mij is deze tour in ieder geval gered. Had er niet aan moeten denken dat Froome er niet bij was geweest! Bij de tour moeten de beste renners aanwezig zijn. En of je hem nou mag of niet, Froome heeft exceptionele klasse waar de wielerliefhebber alleen maar van kan genieten!”
Martijn_R

Controles geaardheid en geloof asielzoekers aangepast 

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat voortaan anders toetsen of asielzoekers zich hebben bekeerd en welke geaardheid asielzoekers hebben. Als iemand bijvoorbeeld niet op een 'westerse' manier spreekt over zijn geaardheid, gelooft de IND soms ten onrechte niet dat hij homo is. Dit terwijl het om een kwestie van leven en dood gaat, zegt NUjij'er Bas Drijver.

“Een streng vluchtelingenverdrag is prima zolang je openstaat voor mensen die werkelijk hebben moeten vluchten vanwege (bijvoorbeeld) hun geaardheid. Dat vereist een selectie waarbij deskundigheid en zorgvuldigheid voorop staan. In veel landen in Afrika en Azië is homoseksualiteit zo’n groot taboe dat jonge mensen amper begrijpen wat hun gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht betekenen. Zij zijn zich aanvankelijk veel minder bewust van hun geaardheid dan jonge westerse holebi’s. Het is belangrijk dat IND medewerkers goed getraind worden om zulke cultuurverschillen te herkennen; zij nemen beslissingen die over leven en dood gaan.”
Bas Drijver