
Overzicht: De beste NUjij-reacties van de week
Met overgewicht naar het pretpark
Volgens diverse media zou het Vlaamse pretpark Bobbejaanland sinds kort 'dikke' bezoekers wegen voordat ze een attractie mogen betreden. Maar is dit wel een mensvriendelijke methode? NUjij’er Mandarijn vertelt hoe vernederend het kan zijn om overgewicht te hebben.
Blijkbaar zijn hier veel reageerders niet te zwaar en hebben daar ook niet mee te maken. Mijn ex had overgewicht en het was toch iedere keer weer heel vernederend om ergens niet in te passen. En niet alleen voor haar, ook voor onze dochter en mij voelde dat niet prettig. En zij kon daar niet eens iets aan doen. Is zo'n stoel dan een oplossing? Misschien wel, mits deze goed afgeschermd geplaatst is. Dan is het ook wel zo handig om in 1 zitting te ontdekken van welke attracties je wel/niet gebruik kunt maken. Op de website en in het park lengte- en gewichtslimieten vermelden is wel zo handig. Niet alleen, zodat mensen zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen, maar ook om gênante momenten te voorkomen.
Drama met vmbo-examens
De voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs riep minister Arie Slob (Onderwijs) zaterdag op om het besluit van de ongeldig verklaarde examens van VMBO Maastricht terug te draaien. NUjij’er Knackebjorn vindt dit een onverstandig idee, omdat de waarde van de diploma’s volgens hem aanzienlijk minder is.
Alsnog een diploma lijkt mij een slecht idee. Dan blijft toch de indruk van matige kwaliteit aan je diploma (en de school) kleven. Hoe zuur dan ook, het beste is het jaar overdoen, of in ieder geval de examens opnieuw. De leerlingen hebben volgens mijn dan recht op schadeloosstelling. Dan kan zijn de kosten van een jaar naar school tot wellicht een jaar minder inkomen doordat ze later zullen instromen op de arbeidsmarkt.
Vliegtaks geen oplossing voor vervuiling vliegtuigen
Als de overheid een nationale vliegtaks instelt, heeft dat nauwelijks effect op het klimaat, want het aantal vluchten vermindert niet. Dat blijkt uit een uitgelekt onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. Verba oppert daarom een andere oplossing: de ‘distributiebon’.
Vliegen zou in Europees verband op de bon moeten gaan, de distributiebon wel te verstaan. Zo kan het aantal gevlogen kilometers gehalveerd en eerlijk verdeeld worden over bevolking en bedrijven. Het milieu is in crisis, daarom is zo een maatregel verantwoord. Degenen die hun 'rantsoen' niet gebruiken, kunnen hun bonpunten ruilen, verkopen, sparen of doneren, net zoals dat gaat in rampgebieden waar benzine op de bon gaat. Of er nu gevlogen wordt door mensen met familie aan de andere kant van een oceaan, internationale werkers, vakantiegangers of hulpverleners, het totaal aantal vliegkilometers blijft met zo een regeling binnen de perken.
EU-leiders bereiken akkoord over migratiecentra
De 28 EU-leiders hebben op de top in Brussel na urenlange moeizame onderhandelingen een akkoord over het migratiebeleid bereikt. NUjij’ers discussiëren uitvoerig andere oplossingen voor het migratievraagstuk. Gebruiker Bestbelangrijk pleit voor steun in instabiele landen.
Het migratievraagstuk is ook niet simpel. Hoe red je levens, hoeveel wil je opgeven, waar ligt de grens van je menselijkheid. Sommige mensen zeggen veel opnemen, anderen willen gewoon de bootjes met mensen erop kapotschieten. En het spectrum er tussen in. Wat nodig is, is stabilisatie van de landen van herkomst. Geef mensen een reden om niet te vluchten. En, Nee, "blijf om het land op te bouwen" en "pak de wapens op en vecht mee," zijn geen redenen. Dat zijn juist de redenen om te vluchten. Dit moet niet een EU vraagstuk zijn. Dit moet de prioriteit worden van de VN.