Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
EU

Honderden Nederlandse 18-jarigen mogen gratis door EU reizen

Ruim vijfhonderd achttienjarige Nederlanders mogen deze zomer gratis door de Europese Unie reizen. De Europese Commissie heeft 501 jongeren geselecteerd voor het zogenoemde DiscoverEU-programma. Bijna tienduizend Nederlandse jongeren hadden zich hiervoor aangemeld.
Door: ANP

De reis mag uiterlijk dertig dagen duren en een deelnemer mag maximaal vier landen per trein bezoeken. Als een trein niet bij de gewenste bestemming stopt, mag in sommige gevallen ook een bus of veerboot genomen worden.

EU-commissaris Tibor Navracsics (Jeugd en Cultuur) is "verrukt'' over de belangstelling voor het initiatief, waarvoor de inschrijving op 26 juni is gesloten. Uit de hele EU zijn meer dan 100.000 aanvragen binnengekomen voor 15.000 gratis reizen, volgens een bepaalde sleutel verdeeld over de 28 lidstaten. 

Om kans te maken op een uitnodiging moesten deelnemers wel vragen beantwoorden over onder meer de Europese verkiezingen volgend jaar. Ook moesten ze een reisschema indienen.

Identiteit

De commissie hoopt met DiscoverEU "meer besef van de diversiteit in Europa en Europese identiteit'' te wekken, terwijl de deelnemers onderweg "genieten van de culturele rijkdom in de lidstaten en nieuwe vrienden maken''.

Als de proef succesvol is, wil Brussel jaarlijks 200.000 achttienjarigen op pad sturen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen