NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB zijn van plan de nachttrein weer in gebruik te nemen in Nederland. De trein, waar passagiers tijdens de reis kunnen slapen, moet vanaf Amsterdam Centraal vertrekken en op het Europese netwerk van nachttreinen aangesloten worden.

Naar verwachting vertrekt de eerste nachttrein "ergens aan het begin van de komende jaren twintig vanaf Amsterdam Centraal", verklaart NS op zijn website.

Op dit moment rijdt ÖBB al met een nachttrein tot aan Düsseldorf. De vervoerders willen die route tot Amsterdam verlengen. Om deze nieuwe lijn te installeren, moet ÖBB genoeg treinen hebben die ook geschikt zijn voor het Nederlandse spoor. Daarnaast wordt nagegaan of er genoeg belangstelling onder reizigers is.

De vervoerders willen de concurrentie met vliegtuigmaatschappijen aangaan door "een uitstekend alternatief te zijn voor reizen met lange afstanden".

"En ook al vanwege de ervaring: de romantiek van reizen door de nacht heeft grote aantrekkingskracht. Het is bovendien comfortabel, je verliest er geen tijd mee en het scheelt een hotelovernachting", aldus de vervoerder.