De Russische keuringsdienst van waren, Roskasjestvo, gaat in aanloop naar het WK voetbal in Rusland uitgebreid de kwaliteit van bier testen. 

De keurders werpen zich volgens de krant Moscow Times op meer dan veertig merken bier uit binnen- en buitenland. Ze kijken naar de smaak, het alcoholpercentage en de ingrediënten. Ook onderzoeken ze of het bier wel voldoende en lang genoeg schuimt.

Het kampioenschap wordt in elf steden gespeeld. Russische brouwerijen hebben er bij de gemeenten op aangedrongen de verkoop van alcoholische dranken niet te beperken of te verbieden tijdens het WK. De voetbalfans zouden dan mogelijk op zoek gaan naar schadelijke illegale sterke dranken.

De gemeente Moskou heeft bijvoorbeeld in bepaalde gebieden de verkoop van alcohol beperkt op wedstrijddagen en de dagen voor een wedstrijd wordt gespeeld. Maar de beperkingen gelden volgens Russische media niet voor bier in de stadions en de speciale zones buiten het stadion waar het WK wordt gevolgd.

Tijdens het EK voetbal in 2016 braken rellen uit en zijn en gewelddaden gepleegd door dronken hooligans. Het ging met name om confrontaties tussen Engelsen en Russen.