NUjij is sinds eind april weer terug. Het is weer mogelijk om inhoudelijk te reageren onder artikelen op NU.nl. In deze wekelijkse rubriek zetten we de beste reacties op een rij.

Chaos op Schiphol door stroomstoring

Zo'n zesduizend reizigers waren afgelopen week gestrand op Schiphol door een grote storing. Lezer Jan Mossink hoopt dat er in het onderzoek naar de oorzaak van de storing ook wordt gekeken naar het handelen van onder meer de politie. Is het niet vreemd dat personeelsleden van Schiphol werden tegengehouden, terwijl ze hadden kunnen assisteren op het vliegveld?

“Uiteraard ligt de focus op het onderzoeken van de stroomstoring en wat er vervolgens technisch fout is gegaan. Ik hoop echter ook van harte dat er wordt gekeken wat bijvoorbeeld de politie in dit kader fout heeft gedaan, of liever wat ze beter hadden kunnen doen. Waarom worden er honderden personeelsleden van Schiphol en vliegmaatschappijen gewoon keihard tegengehouden om naar hun werk te gaan, om te gaan helpen, te gaan assisteren, vlakbij hun personeelsterrein? Met op 100 meter een haast volledig leeg personeelsparkeerterrein, waar je alleen kunt parkeren met een Schipholpas of personeelspas. Waarom al deze hulptroepen terug de snelweg op jagen, de file rondom Schiphol in? Daar begrijp ik helemaal niets van!”
Jan Mossink

Gaat Robin van Persie door bij Feyenoord?

Robin van Persie twijfelt door lichamelijke klachten over het voortzetten van zijn loopbaan, maar het streelt hem dat Feyenoord met hem verder wil. Lezer TTspot hoopt dat Van Persie blijft voetballen, maar gezien de omstandigheden heeft hij er een hard hoofd in.

“De rentree van Van Persie is mij alleszins meegevallen. Sterker nog, de sierlijke spits heeft mij zelfs verbaasd. Dat Robin goed kon voetballen was natuurlijk bekend, maar dat zijn virtuositeit nog zo van invloed kon zijn op het spel van de ploeg was boven verwachting. Ik verwachtte een uitgebluste vedette die veel onrust zou brengen en weinig aan Feyenoord zou toevoegen. Het tegendeel was waar. De Kralinger was/is opgewekt, open, goedlachs en reageert heel positief op kritische vragen van de pers. Daarnaast liet hij op momenten zijn fenomenale voetbalkwaliteiten zien. Ik hoop dat we Van Persie volgend jaar terug zien, maar vrees dat hij zijn kicks aan de wilgen hangt. Zijn fysieke problemen zijn na jaren profvoetbal op het hoogste niveau zodanig, dat zijn gezondheid prefereert boven het plezier van lekker voetballen. Wat wil hij nog meer? Toch nog een ( gouden ) prijs met Feyenoord waarin zijn invloed groot was. Dat gaat hem volgend seizoen niet meer lukken. Robin gaat helaas stoppen.”
TTspot

Opnieuw mishandeling bij Vindicat

Het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) twee leden van het Groningse studentencorps Vindicat voor mishandeling vervolgt, doet veel stof opwaaien. Dat Vindicat het incident niet bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gemeld kan volgens veel lezers niet door de beugel. Volgens lezer A_Noniem moet echter ook kritisch worden gekeken naar de rol van de universiteit in het verhaal.

“Wat ik mis in de commentaren en de berichtgeving is een kritische kijk naar de rol van de Universiteit Groningen. Er waren afspraken sinds de vorige incidenten, daar zijn er nu al twee niet van nagekomen (geen geweldsincidenten, en direct melden van incidenten). Hieraan verbindt de RUG blijkbaar geen consequenties, want weer krijgt Vindicat vrije ruimte om alles uit te leggen (alsof hier wat uit te leggen valt). Kan iemand licht schijnen waarom de RUG hier niet de rug recht houdt? Vindicat bestaat bij de gratie van de RUG en de Hanzehogeschool, het lijkt me hun maatschappelijke plicht niet willens en wetens schade te laten berokkenen aan de gezondheid van hun studenten.”
A_Noniem

Problemen in Weert door criminele asielzoekers

Weert kampt al langer met problemen met vooral Noord-Afrikaanse asielzoekers. Volgens burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft het COA de situatie op het azc niet onder controle. Lezer Stevan denkt dat het uit de hand loopt doordat asielzoekers hun hoop verliezen, omdat ze té lang moeten wachten op een baan en een verblijfsvergunning. 

“Wij, als Nederlanders, hoeven onszelf helemaal niet te bewijzen om hier te blijven wonen, we hebben geluk gehad dat we hier zijn geboren. Maar van andere mensen daarentegen, vragen wij het wel om zichzelf te bewijzen. Wat misschien wel apart is. Maar als ze een reis van duizenden kilometers nemen met gevaar voor eigen leven, hebben ze zichzelf dan niet genoeg bewezen? Deze mensen zitten ongetwijfeld vol ambitie voor een nieuw leven en om aan het werk te gaan. Maar vervolgens moeten ze maanden (soms zelfs jaren) wachten op een verblijfsvergunning, en dan is het nog niet zeker of ze die krijgen. Dat demotiveert gewoon en hierdoor verlies je die ambitie. En dan gaan irritaties een rol spelen. Ik denk dat we een manier moeten bedenken om deze mensen direct aan het werk te zetten zodat ze die ambities blijven behouden.”
Stevan

Krijgen ontwikkelingslanden te weinig geld om klimaatafspraken te halen?

Volgens Oxfam geven ontwikkelde landen te weinig geld aan ontwikkelingslanden om te kunnen investeren in groene energie. Maastricht043 ziet liever dat er wordt geïnvesteerd in goede samenwerking met de Afrikaanse Unie (AU), omdat er volgens hem weinig wordt bereikt met het geven van geld. 

“Of de ontwikkelingslanden meer geld moeten "krijgen", betwijfel ik. Hoeveel jaren "geven" we al geld aan ontwikkelingslanden? En wat is daar tot nu toe mee bereikt? In plaats van geld "geven", kunnen we niet beter de samenwerking tussen de EU en AU intensiveren/verbeteren? Zorgen voor bijvoorbeeld een tunnelnetwerk tussen Spanje en Marrokko voor o.a. de hyperloop en een deel voor riolering, glasvezel, leidingen, elektranet e.d. Samen grote zonneparken in de Sahara en windmolenparken in Afrikaanse wateren en grondgebied bouwen, waar zowel EU als AU aan meebetalen. Samen watercentrales bouwen die zeewater kunnen ontzilten tot drinkwater en tevens energie kunnen opwekken via getijden of golfkracht. Dit in combinatie met volledige FairTrade handel, zal denk ik uiteindelijk veel meer voor het klimaat kunnen doen dan gewoonweg geld "geven" of leningen afsluiten.”
Maastricht043

Gerard Joling laat zich uit over 'buitenlanders'

Vijf jaar geleden hebben vijf mannen proberen in te breken in het huis van Gerard Joling. Volgens Joling is dit de schuld van buitenlanders. "Het land wordt overgenomen door de buitenlanders en we zijn gewoon te laat", zegt hij. Lezer Thememan vindt dat zijn uitlatingen moeten worden gerelativeerd. 

“Gerard maakt hier veel aannames, waarvan ik me afvraag of ze waar zijn. Denk eerlijk gezegd dat de meeste inbrekers van autochtone afkomst zijn. De allochtone criminelen zie ik meer in andere activiteiten. En na het lezen van het artikel krijg ik ook de indruk dat Gerard er een trauma aan heeft overgehouden en nogal heftig reageert met de dingen die niet mogen en zijn politieke uitspraken. Begrijpelijk, maar dus te relativeren.”
Thememan