De twee reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark hebben woensdag voor het eerst met elkaar contact gehad. Het vrouwtje Wu Wen kon het mannetje Xing Ya zien, ruiken en horen. ''Ze hadden neus-aan-neuscontact", liet het dierenpark weten.

Vanuit hun aparte nachtverblijven waren de twee pandaberen zich bewust van elkaars aanwezigheid en toonden ze ook interesse in elkaar. ''Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde door contact te zoeken."

De panda's zijn in China, in het Wolong Giant Panda's Centre, al aan elkaar gematcht door middel van stamboekgegevens. Het moet nu nog gaan blijken of de twee elkaar daadwerkelijk leuk vinden.

De reuzenpanda's kwamen vorig jaar april vanuit China aan in Nederland en verblijven sindsdien in Ouwehands. Het mannetje en het vrouwtje hebben beiden hun eigen buiten- en binnenverblijf. Een afscheiding scheidt de twee beren van elkaar, maar ze hebben wel al aan elkaar mogen wennen.

Zo worden ze steeds dichter bij elkaar gebracht en worden objecten tussen de verblijven uitgewisseld om de panda's met elkaars geuren in contact te komen.

Verzorgers

De pandaverzorgers houden het gedrag van de twee nauwlettend in de gaten. Zo kan het gedrag van het vrouwtje erop wijzen dat haar vruchtbare periode eraan komt. Die periode is bij panda's vrij kort, namelijk tot zeven dagen. Wu Wen is jong volwassen en slechts één keer per jaar vruchtbaar. Wanneer dat precies is, is onduidelijk.

De verzorgers trainen intussen het mannetje om op zijn achterpoten te kunnen staan. Hierdoor bouwt Xing Ya spiermassa op. ''Mocht het moment daar zijn, dan heeft hij in ieder geval genoeg kracht om de paring daadwerkelijk te volbrengen", aldus Ouwehands.