Een groot deel van de bijna afgestudeerde artsen in Europa zou niet goed in staat zijn om effectief en veilig geneesmiddelen voor te schrijven. 

Dat concludeert klinisch farmacoloog David Brinkman van het VU medisch centrum in een promotieonderzoek.

Geneeskundeopleidingen zouden de beginnende artsen hier volgens hem beter op moeten voorbereiden. Brinkman onderzocht de kennis en vaardigheden van geneeskundestudenten op het gebied van het voorschrijven van medicijnen. Maar daar schort het nogal eens aan.

"Zo hadden studenten onvoldoende kennis over veel voorgeschreven medicatie. Ook maakten zij regelmatig fouten in geneesmiddelrecepten voor bekende ziektebeelden zoals longontsteking en hoge bloeddruk'', zegt de farmacoloog. 

Praktijk

Volgens hem is het onderwijs bij de meeste opleidingen in Europa erg traditioneel en wordt kennis voornamelijk verkregen uit hoorcolleges en boeken. Studenten zouden daarom meer in de praktijk moeten worden getraind. "Dit kan met simulatie of echte patiënten onder begeleiding van ervaren artsen. Daarnaast moet er een verplicht voorschrijfexamen komen voor alle Europese landen'', vindt Brinkman.