De luchtkwaliteit in Rotterdam is in de afgelopen drie jaar verbeterd. Zo is de roetuitstoot van verkeer met veertig procent afgenomen na maatregelen door de gemeente Rotterdam. Dat maakt de gemeente maandag bekend. 

De lagere uitstoot blijkt uit metingen en berekeningen van onderzoeksinstituut TNO en regionale milieudienst DCMR. Maandag heeft de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg van Duurzaamheid en Mobiliteit alle resultaten uit de evaluatie overhandigd aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens de gemeente laat het rapport zien dat de ingestelde maatregelen hun werk doen. Zo voldoen de meeste straten in de stad nu aan Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit. 

Wethouder Langenberg is blij met de resultaten. ''Dit is een forse verbetering, die vooral ten goede komt aan de gezondheid van de Rotterdammers." 

Maatregelen

In 2015 nam Rotterdam een pakket aan maatregelen om de lucht schoner en gezonder te maken. Zo werden bijvoorbeeld dieselauto's van voor 2001 uit de stad geweerd en worden meer laadpunten voor elektrisch rijden ingezet.