De bedrijven verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eerste volledig Turkse auto willen drie elektrische voertuigen gaan lanceren, zo heeft het consortium laten weten.

Dat meldt Hürriyet. Volgens de Turkse krant zullen de modellen een platform delen en op de middellange termijn in productie gaan.

De eerste instantie zullen de modellen ontwikkeld worden voor de Turkse markt. In fase twee worden de modellen gereed gemaakt voor export naar de rest van de wereld.

In november vorig jaar kondigden bedrijfswagenfabrikant BMC, telecombedrijf Turkcell en de holdings Anadolu, Kıraça en Zorlu een samenwerkingsverband aan voor de ontwikkeling van een lokaal-geproduceerde auto.

Het eerste prototype moet volgend jaar gelanceerd worden, zo is de bedoeling. Eind 2021 moet de massaproductie op gang komen.

Saab

Op aandringen van Recep Tayyip Erdoğan richten de ontwikkelaars zich op de bouw van hybride voertuigen en volledig-elektrische auto's.

Het ministerie van Wetenschap, Industrie en Technologie hintte vorig jaar naar een plug-in hybride met een volledig elektrische actieradius van ongeveer 100 kilometer.

In 2015 sloot de regering een licentieovereenkomst met National Electric Vehicle Sweden voor de technologie van de Saab 9-3.