Een gemiddelde bestuurder kijkt gedurende een rit van een uur ongeveer 7 procent van de tijd niet naar de weg, zo blijkt uit een onderzoek van Peugeot. 

De Franse autofabrikant onderzocht in het Verenigd Koninkrijk door middel van een speciale bril hoe lang de ogen van de bestuurder tijdens een rit op de weg gericht zijn.

Gedurende een rit van een uur met een gemiddelde snelheid van een kleine 50 kilometer per uur keken de bestuurders, 25 in totaal, 92,68 procent van de tijd naar de weg.

Ongeveer 7 procent van de tijd waren de ogen van de weg afgericht. Gedurende die periode wordt een afstand van ruim 3,3 kilometer, vergelijkbaar met een lengte van 32 voetbalvelden achter elkaar, afgelegd.

Volgens Peugeot, die zich beroept op getallen van de Britse verkeersveiligheidsorganisatie Brake, stond het aantal dodelijke ongelukken in het Verenigd Koninkrijk in 2016 op 1,445.

In 397 gevallen was de oorzaak volgens politieonderzoek toe te schrijven aan het niet goed kijken van de bestuurder. In nog eens 140 gevallen was afleiding de oorzaak van het ongeluk.