De gemeente Amsterdam gaat strengere regels opstellen voor het rondleidingen van grote groepen op de Wallen. Vanaf april zijn rondleidingen met meer dan 20 mensen niet meer toegestaan.

Ook hebben gidsen vanaf die datum een ontheffing nodig bij een rondleiding met meer dan vijf deelnemers.

De gemeente hoopt met deze strengere regelgeving overlast op de Wallen tegen te gaan. De afgelopen jaren is het aantal georganiseerde rondleidingen toegenomen. Volgens de gemeente komen er op drukke momenten 27 groepen in een uur langs het Oudekerksplein.

Naast het niet langer toestaan van grote groepen, wil het stadsbestuur ook extra handhaving inzetten voor controles. Gidsen die zelfstandig opereren en zich niet houden aan de nieuwe regelgeving, krijgen een boete van 190 euro. Wanneer zij in opdracht van een bedrijf werken, is de boete 950 euro.

De ontheffing wordt bij drie overtredingen ingetrokken. Dan kunnen gidsen geen rondleidingen meer geven aan grotere groepen.

Aanbieders

Hiernaast heeft het stadsbestuur ook besloten dat de rondleidingen om 23.00 uur klaar moeten zijn, de groepen niet stil mogen staan op drukke plekken en alcohol- en drugsgebruik verboden is tijdens de bezichtiging van het gebied. Ook moeten de gidsen deelnemers erop wijzen dat zij respect moeten tonen voor de bewoners, ondernemers en sekswerkers van de wijk.

Momenteel is de gemeente nog aan het onderzoeken of het mogelijk is dat deelnemers een belasting opgelegd krijgen, de zogeheten 'vermakelijkhedenretributie'.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!