In de stroom aan slecht nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht.

Veiligste vliegjaar ooit

Het jaar 2017 was met geen enkel dodelijk slachtoffer bij ongelukken met grotere passagiersvliegtuigen in de burgerluchtvaart het veiligste vliegjaar ooit. Dit brengen de data van Aviation Safety Network (ASN) deze week naar voren. Er zijn zelfs al meer dan een jaar lang (398 dagen) helemaal geen dodelijke ongelukken met grotere toestellen in de burgerluchtvaart geweest.

De in Nederland gevestigde ASN registreerde tot en met 30 december negen dodelijke ongelukken met vliegtuigen waarbij 32 mensen uit betrokken toestellen en 35 mensen op de grond om het leven zijn gekomen. In 2016 waren er nog zestien fatale ongelukken waarbij ruim driehonderd doden vielen.

China doet handel ivoor in de ban

In China is met ingang van 2018 een algeheel verbod op de handel in ivoor van kracht. Het land is momenteel nog de grootste afzetmarkt ter wereld voor het materiaal, dat onder meer afkomstig is van de slagtanden van olifanten.

Het land geeft met het verbod gehoor aan een oproep van Cites, de organisatie die toezicht houdt op de handel in wilde dieren- en plantensoorten en pleit voor een wereldwijd verbod op de binnenlandse ivoorhandel. Ivoor wordt in China gezien als statussymbool, en ook gebruikt in de traditionele geneeskunde. 

Meer keuze voor vegetariërs en veganisten

Het aanbod van producten met een speciaal V-label is vorig jaar met 75 procent gestegen. In 2017 certificeerde de Vegetariërsbond ruim 750 nieuwe Nederlandse producten. Volgens Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond, komen er steeds meer vegetarische en veganistische producten op de markt omdat er steeds vaker vegetarisch wordt gegeten. "Bedrijven die het V-label op hun verpakking willen, benaderen ons."

Groter aanbod donornieren

Het inzetten van speciale nierteams, die voorlichting geven aan familie en vrienden van nierpatiënten over doneren van een nier, lijkt succesvol. Het aanbod van donornieren is naar schatting vier tot vijf keer toegenomen sinds de oprichting een jaar geleden.

"Het blijkt dat een bekende van een nierpatiënt sneller een nier doneert wanneer hij van een nierteam met een onafhankelijke transplantatiedeskundige en een psycholoog hoort wat de ziekte werkelijk inhoudt, dan wanneer hij het van de patiënt zelf hoort."

Studenten bouwen hoogste ijstoren ooit

Een internationale groep studenten, onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft in China de hoogste ijstoren ooit gebouwd. Volgens de studenten is de toren opgetrokken uit ijs, versterkt met natuurlijke vezels, die is​ ​gebaseerd​ ​op​ de vorm van ​traditionele​ ​Chinese​ ​torens​ en​ ​de​ ​flamenco​​jurk. Dat ijs is vervolgens op een enorme ballon gespoten.

''Wij​ ​willen​ ​dit​ duurzame ​volledig recyclebare bouwmateriaal​ ​op​ ​de​ ​kaart​ ​zetten als oplossing voor tijdelijke constructies in koude gebieden, marsmissies en voor evenementen."

Nieuwe bestralingstechniek hoofd-halsgebied

Het Haaglanden Medisch Centrum biedt een nieuwe bestralingsmethode, die patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied na de behandeling minder schade oplevert. De methode, genaamd VMAT, bestraalt de tumor van alle kanten met bundels die kunnen variëren in intensiteit. Hierdoor is de bestraling heel precies en wordt er minder gezond weefsel aangetast.

"Veel op de tumor, zo weinig mogelijk op de weefsels eromheen. Want elke millimeter die we níet raken in dit gebied, waar zich heel veel zenuwen, klieren en spieren bevinden, is letterlijk gezondheidswinst", zegt Ruud Wiggenraad van HMC Antoniushove.

IJsland stelt gelijk loon mannen en vrouwen verplicht

Werkgevers in IJsland zijn voortaan verplicht mannen en vrouwen gelijk te belonen voor hetzelfde werk. Het is het eerste land ter wereld waar dit het geval is. De wet die per 2018 geldt, verplicht dit voor bedrijven met meer dan 25 werknemers, melden diverse media dinsdag.

Tot op heden kregen vrouwen in het land, net als in de meeste andere landen, doorgaans minder betaald dan mannen. In 2022 wil IJsland de loonkloof helemaal gedicht hebben.
 

Overlevingskans na levertransplantatie bij kinderen toegenomen 

Van de kinderen die in de afgelopen tien jaar in Nederland een donorlever ontvingen, was 83 procent na vijf jaar nog in leven. Tien jaar daarvoor was dat nog 71 procent. De resultaten van kinderen die een donorlever van een levende donor ontvingen zijn volgens het UMC Groningen (UMCG) nog beter. Na vijf jaar is 95 procent van hen nog in leven. Bij zo'n transplantatie staat een levende donor, meestal een van de ouders, een stuk lever af aan zijn of haar kind.

We zijn benieuwd wat je van ons goed nieuws-overzicht vindt. Mail ons op redactie@nu.nl.