Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Goed nieuws-overzicht: Wind maakt koffie met fruitsmaak, Saudi's naar de bios

In de stroom aan slecht nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht.
Door NU.nl

België stuurt als eerste land ter wereld een ambassadrice naar Saudi-Arabië.

Dominique Mineur, die België nu nog vertegenwoordigt in de Verenigde Arabische Emiraten, verhuist in 2018 naar het islamitische koninkrijk. Volgens de Belgische krant De Morgen wil België met de benoeming een signaal afgeven na de kritiek die het land kreeg over het instemmen met de toetreding van Saudi-Arabië tot de VN-vrouwenraad.

Transgenders mogen toetreden tot leger VS

Transgenders mogen vanaf 1 januari 2018 toetreden tot het Amerikaanse leger. De Amerikaanse federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van de regering-Trump om toelating van transgenders tot het militaire apparaat uit te stellen, naast zich neer. Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden.

Dagelijkse mindfullness goed voor werknemers en bedrijf

Het is goed voor werknemers om elke dag een mindfulness-meditatie van tien minuten te doen. Medewerkers zijn dan beter in staat om de rest van de dag creatieve oplossingen te bedenken voor werkproblemen, concluderen drie wetenschappers van de Erasmus University in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Stress en hectische werkomstandigheden remmen de creativiteit van werknemers juist af. Volgens onderzoeker Dirk Deichmann moeten bedrijven om te kunnen overleven op alle niveaus binnen de organisatie werken aan innovatie. Daarvoor is creativiteit nodig.

Aantal vrouwelijke hoogleraren blijft stijgen

Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland blijft groeien. Inmiddels is bijna een op de vijf Nederlandse hoogleraren vrouw: 19,3 procent. Een jaar eerder bedroeg het aandeel vrouwelijke hoogleraren nog 18,1 procent. Deze 1,2 procentpunt groei is de sterkste in tien jaar, meldt het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren dat de monitor jaarlijks laat opstellen. Als de trend doorzet in het gemiddelde tempo van de afgelopen tien jaar, zijn er in het jaar 2051 even veel vrouwelijke als mannelijke hoogleraren, aldus het netwerk.

Koffie met groente- en fruitsmaak uitgevonden

Topkok Pierre Wind heeft na lang experimenteren koffie met groente- en fruitsmaak uitgevonden. De varianten bloemkoolkoffie, sinaasappel-gemberkoffie en koffie met spruitjes- of broccolismaak zijn vanaf deze week te drinken in zijn restaurant in Voorburg. "Ik heb lang moeten zoeken voor het juiste procedé om dit soort combinaties te realiseren", vertelt Wind trots. De kok maalt de bloemkool, sinaasappel of spruitjes nu heel fijn en mengt dit met de koffieprut voordat het door het filter in de kop belandt. Volgens de kok is hij de eerste in de wereld die deze bijzondere combinatie serveert.

ING beperkt financiering bedrijven die kolen gebruiken

ING wil in 2025 geen energiebedrijven meer financieren die in hun energiemix voor meer dan 5 procent afhankelijk zijn van kolen. Daarmee wil de bank bijdragen aan CO2-reductie. Per direct gaat de bank al niet meer in zee met nieuwe klanten die voor meer dan 10 procent in kolen zitten. Bedrijven die onder deze grens zitten, maar de 5-procentsnorm nog niet halen, moeten van de bank een strategie presenteren om het percentage vervuilende energie terug te brengen.

Landen tekenen verdrag beperking plastic in oceanen

Vertegenwoordigers uit 193 landen hebben woensdag in Nairobi een resolutie van de Verenigde Naties ondertekend om een eind te maken aan de vervuiling van de oceanen door plastic. Deze actie biedt hoop op een verdrag met juridische verplichtingen. Jaarlijks wordt er acht miljoen ton plastic - flesjes, verpakkingsmateriaal en andere rommel - in zee gedumpt. Dat is bedreigend of dodelijk voor het onderwaterleven, maar het kan ook in de menselijke voedselketen komen.

Pedoseksuelen mogen Australië niet zomaar meer uit

In Australië is woensdag een wet ingegaan die bepaalt dat veroordeelde pedoseksuelen niet zomaar het land mogen verlaten, maar een reisvergunning nodig hebben. Voor zover bekend is Australië het eerste land ter wereld dat de bewegingsvrijheid van pedoseksuelen aan banden legt. Het land telt twintigduizend geregistreerde pedofielen. Die mensen mogen alleen nog maar voor specifieke doeleinden het land verlaten. De overheid wil met de wet voorkomen dat pedoseksuelen naar bestemmingen als Thailand, Maleisië en het Indonesische eiland Bali reizen voor seks met kinderen.

Saudi-Arabië staat bioscopen weer toe

Saudi-Arabië gaat voor het eerst sinds ruim 35 jaar weer openbare bioscopen toestaan. De Algemene Commissie voor de Audiovisuele Media is een procedure begonnen om hiervoor vergunningen af te geven. De Saudische minister van Cultuur verwacht dat de eerste bioscopen in maart 2018 hun deuren openen.

Het conservatieve islamitische koninkrijk zet daarmee opnieuw een stap naar maatschappelijke liberalisering. In september kondigde koning Salman aan dat het verbod voor vrouwen om auto's te besturen volgend jaar wordt opgeheven.

We zijn benieuwd wat je van ons goed nieuws-overzicht vindt. Mail ons op redactie@nu.nl.


Lees meer over:

Goed nieuws

Aanbevolen artikelen