In de stroom aan slecht nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht.

Australiërs voor het homohuwelijk

Australië wordt zeer waarschijnlijk het 26e land dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. Deze week bleek dat een meerderheid van de Australische bevolking de invoering van het homohuwelijk steunt.

De uitkomst van de peiling is niet bindend, maar de regering had van te tevoren al gezegd een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken.

Langer leven met hond

Volgens Zweedse onderzoekers zorgt het hebben van een hond mogelijk voor een langer leven. "Een hond kan in een eenpersoonshuishouden wellicht worden gezien als vervanging voor een belangrijk familielid", stelt het onderzoek.

Verder blijkt dat hondeigenaren over het algemeen fitter zijn en kunnen honden zorgen voor meer sociale contacten en een beter welzijn, aldus de studie.

Hersenimplantaat verbetert geheugen

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd het geheugen van mensen te verbeteren door een elektrode te implanteren in hun hersenen.

Bij de proefpersonen is een implantaat geplaatst in de hippocampus, het deel van het brein dat het geheugen aanstuurt. Als met dit implantaat bepaalde elektrische signalen worden uitgezonden, presteren de deelnemers aan het experiment opeens verrassend goed bij bepaalde geheugentaken.

De wetenschappers hopen ooit met speciale hersenimplantaten de symptomen van de ziekte van Alzheimer te kunnen bestrijden.

Duurzame stroom

Meer particulieren houden zich via eigen coöperaties bezig met de opwekking en handel in duurzame stroom. Dit jaar steeg het aantal energiecoöperaties in Nederland met 60 tot 392. Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten neemt een vlucht.

Ongeveer 60 procent van de coöperaties verkoopt groene energie. Eenzelfde percentage is actief op het gebied van de collectieve inkoop van stroom, terwijl 70 procent van de samenwerkingsverbanden zich bezighoudt met energiebesparing.

'Overleven' tijdens zwemles

De Nationale Norm Zwemveiligheid, die per 1 januari van kracht wordt, gaat zwaardere eisen stellen aan kinderen die hun zwemdiploma willen halen. De kinderen leren niet alleen plezier te hebben in het water, maar vooral ook om te overleven bij onverwachte situaties.

De eisen voor de diploma's worden wat strenger. Verder geven de lesprogramma's meer aandacht aan jezelf redden en minder aan 'mooi' zwemmen. Zo wordt de 'startduik' geschrapt en maakt die plaats voor bijvoorbeeld 'achterwaarts in het water vallen', zoals dat in het echt ook zou kunnen gebeuren. 

Kansarme scholieren worden ondernemers

De stichting Jong Ondernemen heeft een grote financiële injectie gekregen van The Coca-Cola Foundation. Die draagt de komende drie jaar in totaal een half miljoen euro bij aan projecten die het ondernemerschap onder kansarme middelbare scholieren moeten stimuleren.

Het geld gaat naar het programma Junior Company van Jong Ondernemen. Dat is erop gericht scholieren van vijftien tot zeventien jaar een jaar lang een eigen bedrijf te laten runnen. 

Stichting Jong Ondernemen laat op dit moment jaarlijks 85.000 jongeren kennismaken met het ondernemerschap.

We zijn benieuwd wat je van ons goed nieuws-overzicht vindt. Mail ons op redactie@nu.nl.