Een nieuwe Lego-serie met vrouwelijke wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is binnen een dag het best verkochte speelgoed geworden in de digitale winkel Amazon

Ook op sociale media zijn de plastic NASA-vrouwen razend populair, meldt de Amerikaanse zender CNN.

De speelgoedfabrikant heeft Lego-figuurtjes op de markt gebracht van vrouwen die veel hebben betekend voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, en die zich staande hielden in een omgeving die in het verleden vooral door mannen werd gedomineerd. Het gaat om astronoom Nancy Grace Roman, computerwetenschapper Margaret Hamilton en de astronauten Sally Ride en Mae Jemison.

Nancy Grace Roman (92) was een van de eerste vrouwen met een hoge functie bij NASA en speelde een grote rol bij de ontwikkeling van ruimtetelescoop Hubble. Informaticus Margaret Hamilton (81) werkte mee aan de ontwikkeling van de boardsoftware voor het Apollo-programma.

Jongste

De in 2012 overleden Sally Ride was in 1983 op 32-jarige leeftijd de jongste Amerikaan die ooit de ruimte in ging, een record dat nog altijd staat. Mae Jemison (61) was in 1992 als bemanningslid van de spaceshuttle Endeavour de Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte.

Lego produceert vaker poppetjes van personen uit de wetenschap. De speelgoedproducent werd in het verleden echter bekritiseerd omdat er te weinig vrouwelijke figuren in de collectie zouden zitten.