Als mensen een nieuwe taal leren, maken ze veel meer gebruik van hun rechterhersenhelft dan tot nu toe werd aangenomen. 

Vooral in de eerste fase van het leerproces is de rechterhersenhelft zeer actief. In het brein ontstaan op dat moment allerlei verbindingen tussen de linker- en rechthersenhelft, zodat de grammaticaregels van de nieuwe taal goed blijven hangen. 

Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat mensen bij het leren van een nieuwe taal vooral een beroep deden op hun linkerhersenhelft. In dit deel van het brein ligt namelijk het centrum van Broca, het hersengebied waar taal wordt verwerkt. 

Hersenscanner

Om de activiteit van het brein tijdens taallessen in kaart te brengen, lieten de Leidse wetenschappers veertig proefpersonen de grammaticaregels van een verzonnen taal leren. Vervolgens overhoorden ze de deelnemers terwijl ze in een hersenscanner lagen.  

Uit het onderzoek blijkt dat het hersengebied van Broca veel samenwerkte met regio's in de rechterhersenhelft, vooral met de zogenoemde pariëtale gebieden. Dat zijn een soort verbindingsstations tussen verschillende regio's in het brein.

Herinnering

De bevinding bewijst volgens hoofdonderzoeker Olga Kepinska dat er bij het leren van een vreemde taal een breed netwerk van hersenverbindingen ontstaat, die zorgen voor een sterke herinnering aan de grammaticaregels.

‘Doorgaans wordt taalverwerving gerelateerd aan de linkerhersenhelft, maar met dit onderzoek tonen we aan dat in de eerste fase van het leren van een nieuwe taal de rechterhersenhelft ook een belangrijke rol speelt", verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit Leiden.

De bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe methodes om mensen vreemde talen te leren. "Vooral volwassenen hebben vaak moeite met het leren van een vreemde taal en onderling zijn er grote verschillen hoe snel ze die leren. Dit onderzoek naar de neurale aspecten draagt bij aan een beter begrip van de leerpaden in de hersenen.", aldus Kepinska.