De Katholieke Universiteit Leuven heeft de naam van de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi verwijderd van een leerstoel. De stichters van de leerstoel zouden vinden dat de Nobelprijswinnares ''niet langer een positief voorbeeld" is.

Ze zijn van mening dat de Myanmarese leider zich onvoldoende uitspreekt over de Rohingya-crisis, schrijft de Belgische krant Le Soir.

Inmiddels zijn meer dan een half miljoen mensen van de islamitische minderheidsgroepering op de vlucht geslagen voor het geweld van het regeringsleger.

Voor haar vreedzame strijd voor democratisering in Myanmar kreeg Aung San Suu Kyi de Nobelprijs voor de Vrede en verscheidene andere internationale onderscheidingen, waaronder de afwisselend in de Verenigde Staten en in Nederland uitgereikte Four Freedoms Award.

Sinds ze aan het hoofd van de regering staat, krijg zij echter internationaal veel kritiek, omdat ze te weinig voor de Rohingya's zou doen.  Eerder deze maand nam de stad Oxford haar al een eretitel af.

Etnische zuivering

Suu Kyi heeft regelmatig ontkend dat het leger zich schuldig zou maken aan misdaden tegen de menselijkheid, terwijl de VN de situatie in de onrustige deelstaat Rakhine beschrijft als een "schoolvoorbeeld van etnische zuivering".