Poema's zijn socialer dan gedacht

Poema's gedragen zich in het wild veel minder solitair dan gedacht. 

De dieren die ook wel bergleeuwen worden genoemd, delen regelmatig vlees met elkaar en gaan ook langdurige relaties aan. Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat poema's elkaar alleen opzochten om te paren of te vechten om territorium.

Dat melden Amerikaanse biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Halsbanden

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 13 poema's in de Amerikaanse staat Wyoming te volgens met met behulp van halsbanden met GPS-trackers. Ook plaatsen ze camera's op plekken waar poema's vaak prooien doden. Uit het onderzoek blijkt dat de katachtigen gemiddeld een keer in de elf dagen contact hebben met soortgenoten. Meestal zijn dat geen toevallige contacten, de poema's onderhouden ook relaties met elkaar. De dieren delen bijvoorbeeld vaak vlees met dezelfde individuen. 

Volgens onderzoeker Mark Lubell klopt het beeld van de poema als solitair dier dan ook niet. "Onze bevindingen zijn het tegenovergestelde van wat we al zestig jaar over poema's zeggen", verklaart hij op nieuwssite Phys.org.

Bijeenkomst

Alle poema's die bij het onderzoek in de gaten werden gehouden, deelden af en toe hun voedsel met soortgenoten. "Ze deden echt allemaal mee. We waren stomverbaasd. We hebben niet één bergleeuw ontdekt die geen interacties aanging", aldus onderzoeksleider Mark Elbroch op nieuwssite NPR.

Het hoogtepunt van de studie zijn filmbeelden van een ontmoeting tussen twee vrouwtjes en hun kittens bij het karkas van een eland. "De dieren deden niet bepaald vriendelijk tegen elkaar, maar ze zaten naast elkaar en aten. En de kittens deden ook mee", aldus Elbroch. "Het was voor het eerst dat ik een interactie zag tussen twee volwassen poema's."

Overigens zijn poema's nog altijd veel minder sociaal dan andere carnivore dieren zoals leeuwen en hyena's. Deze dieren zoeken elke dag contact met elkaar.

Lees meer over:
Tip de redactie