Albatrossen vliegen waarschijnlijk efficiënter dan veel andere vogels door de kleur van hun vleugels. 

Het zwarte oppervlak aan de bovenkant van albatrosvleugels neemt relatief veel zonlicht op. Daardoor vermindert de luchtweerstand waarmee de vogels te maken krijgen tijdens het vliegen. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Thermal Biology.

De wetenschappers van de Universiteit van Birmingham kwamen bij toeval tot hun bevinding toen ze onderzoek deden naar manieren om drones efficiënter te laten vliegen.

Trekvogels

De onderzoekers wilden inspiratie opdoen bij trekvogels en analyseerden daarom de vleugels van albatrossen. Uit hun studie blijkt dat de vleugels van deze dieren aan de bovenkant bijzonder veel zonlicht opnemen door de zwarte kleur. De bovenkant van de vleugels wordt daardoor tijdens het vliegen ongeveer 10 graden Celsius warmer dan de onderkant, die lichter van kleur is. 

Door het verschil in temperatuur daalt de luchtdruk op de vleugels. De albatrossen hebben door de kleuren van hun veren dus minder last van luchtweerstand bij het vliegen.

Drones

Volgens de wetenschappers bewijst hun studie dat ook drones energiezuiniger zullen vliegen als de apparaten zwart zijn aan de bovenkant en licht van kleur aan de onderkant, zo meldt New Scientist

"Dit onderzoek zou moeten leiden tot verbeterde ontwerpen van drones", schrijft hoofdonderzoeker Abdessattar Abdelkefi. "De juiste kleuren kunnen helpen bij het vergroten van het bereik van drones."