Amerikaanse wetenschappers hebben tijdens een expeditie in Myanmar negentien nieuwe gekkosoorten aangetroffen. 

De gekko’s leven in een vlak gebied van slechts negentig bij vijftig vierkante kilometer op en rondom gigantische kalksteenrotsen.

De vele soorten zijn waarschijnlijk ontstaan, omdat de dieren op de verschillende kalksteenbrokken geïsoleerd leven en dus apart van elkaar evolueren. Dat melt Fauna and Flora International.

Dikker

De kalksteenrotsen waarop de gekko’s leven zijn in sommige gevallen meer dan vierhonderd meter hoog. De soorten die op de rotsblokken leven, hebben een slank lijf en relatief grote poten en tenen, waarschijnlijk omdat ze veel moeten klauteren. De gekko’s die voornamelijk op de grond blijven, zijn gemiddeld genomen wat dikker uitgevallen.

Dat bewijst volgens de onderzoekers van de La Sierra Universiteit in Californië dat de dieren zijn geëvolueerd onder invloed van kleine landschapsverschillen.

Opvallend genoeg werden er op de kalksteenrotsen ook enkele soorten dwerggekko’s ontdekt. Normaal gesproken komen deze dieren alleen voor op bergtoppen. “Het is ongelooflijk dat al deze soorten in zo’n klein gebiedje zijn ontstaan”, verklaart hoofdonderzoeker Lee Grismer op nieuwssite New Scientist.

Roofdieren

Nog nooit eerder werden er meer dan tien verschillende soort gekko’s aangetroffen in hetzelfde gebied. Mogelijk zijn de gekko’s naar de kalksteenbrokken getrokken, omdat ze daar veilig zijn voor roofdieren die op de omliggende vlaktes leven en jagen.     

Toch lopen de gekko’s mogelijk gevaar. Veel rotsen in hun leefgebied worden gebruikt voor de winning van kalksteen. Het is dus niet uitgesloten dat sommige van de nieuw ontdekte gekko’s met uitsterven worden bedreigd.