Rode Kruis verbreekt met 1.400 vrijwilligers alleen nationaal EHBO-record

Een poging van het Nederlandse Rode Kruis om op de Dam in Amsterdam het wereldrecord EHBO te verbreken is mislukt, maar met 1.400 deelnemers wist het Rode Kruis wel een nationaal record te breken.

De deelnemers kregen een aantal vaardigheden aangeleerd. Voor een wereldrecord waren zaterdag minimaal 1796 mensen nodig geweest. Vrijdag zocht het Rode Kruis nog naar de laatste paar honderd vrijwilligers.

Op de Dam werden de deelnemers getraind door enkele tientallen instructeurs. Die vertelden wat er moet gebeuren bij bewusteloosheid, bloedingen, verslikking of verstikking. Onder de aanwezigen waren de vicevoorzitter van het Rode Kruis, prins Pieter-Christiaan en Rode Kruis-ambassadeur Irene Moors. Ook erevoorzitter prinses Margriet kwam een kijkje nemen.

De bereidheid om medische hulp te verlenen is gedaald in vergelijking met zeven jaar geleden, blijkt uit onderzoek. Wie kennis heeft van EHBO biedt sneller de helpende hand dan iemand die er weinig van weet. Jaarlijks raken 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval, veelal in en om het huis.

Lees meer over:
Tip de redactie