Het Delftse studententeam Nuon Solar Team krijgt een zware tegenvaller voor de kiezen. Vliegtuigmaatschappijen durven hun handgemaakte accu niet mee te nemen naar Australië voor de wedstrijd met zonneauto's volgende maand. 

De accu van de Delftse zonneauto staat nu vast in Singapore, omdat de maatschappijen te bang zijn voor ongelukken met batterijen aan boord, zoals laatst het geval was met batterijen van telefoons aan boord van vliegtuigen. 

"De vertraging van de accu is problematisch. Zonder batterij kunnen wij niet deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge die op 8 oktober start'', zo reageert het studententeam op de ontstane situatie. 

De studenten hebben inmiddels wel een alternatief plan in werking gesteld. Dit bestaat uit het ter plekke bouwen van een nieuwe accu. Daarvoor worden onderdelen van batterijen van Japan naar het Australische Darwin gehaald.

"Met minder dan een maand te gaan wordt de deelname voor het Delftse team heel spannend", zo erkent het team.

Eerdere problemen

Tijdens de Australische zonnewedstrijd van 2013 zorgden grote problemen met de wielophanging ervoor dat het team bijna niet aan de start verscheen. Ook in 2009 had het team te maken met een tegenslag. Hun zonlicht aangedreven auto crashte toen tijdens een testrit en moest in een week vrijwel opnieuw worden opgebouwd.

De studenten zijn vastberaden om de problemen deze keer op tijd te verhelpen. "Niet aan de start komen is voor ons geen optie'', zegt een van de deelnemers.