Muziek heeft een grote invloed op de manier waarop mensen aanrakingen ervaren, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als mensen luisteren naar sensuele muziek ervaren ze een aanraking eerder als 'sexy', zelfs als ze niet worden gestreeld door een andere persoon maar door een robothand.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een bijzonder experiment. Proefpersonen moesten meerdere keren met een koptelefoon op hun hoofd aan een bureau gaan zitten en hun arm onder een gordijn door schuiven. Achter dit gordijn stond een robothand, die hun arm met computergestuurde bewegingen streelde. 

Tijdens de strelingen werd er steeds andere muziek afgespeeld door de koptelefoon. De proefpersonen kregen bij elke sessie de opdracht om aan te geven hoe sexy ze de aanraking vonden. Ze wisten vaak niet dat ze werden gestreeld door een robothand, maar dachten dat er een andere persoon achter het gordijn zat.

Beoordeling

Uit het onderzoek bleek al snel dat de muziek hun gevoel over de aanraking sterk beïnvloedde. Als mensen luisterden naar sensuele muziek, vonden ze de aanrakingen vaak ook sensueel. Zelfs proefpersonen die van tevoren te horen kregen dat ze zouden worden gestreeld door een robothand, beoordeelden de strelingen vaak als 'sexy' wanneer ze luisterden naar sensuele muziek.  

Volgens hoofdonderzoeker Tom Fritz bewijst de studie dat muziek de menselijke tastzin kan veranderen. "Bepaalde eigenschappen van muziek lijken te kunnen worden overgedragen naar ons gevoel voor tast", verklaart hij op de nieuwssite van het Max Planck Instituut in Leipzig.

Hersenen

Mogelijk heeft het sterke effect van muziek op aanrakingen te maken met de manier waarop muziekklanken worden verwerkt in de hersenen. "Als we naar muziek luisteren zetten we delen van onze hersenen aan het werk die te maken hebben met tast en beweging", zo vermoedt Fritz.

Niet alleen sexy muziek beïnvloedt volgens hem dan ook de tastzin,"Droevige muziek wordt door ons brein deels op dezelfde manier verwerkt als een intense, droevige aanraking. Agressieve muziek wordt juist verwerkt als een agressieve aanraking. We zijn heel gevoelig voor muziek."