Amerikaanse wetenschappers hebben in Myanmar zeven gefossiliseerde bloemknoppen uit de tijd van de dinosaurussen ontdekt. 

Het gaat om bloemen met vijf geelkleurige bladeren, die 100 miljoen jaar geleden aan een nog onbekende plantensoort in een regenwoud groeiden. De bloemknoppen zijn 3 tot 5 millimeter groot en nog volledig intact. 

Vermoedelijk zijn de bloemen zo goed bewaard gebleven omdat ze tijdens een bosbrand zijn bedolven onder gesmolten boomhars die vervolgens versteende tot barnsteen en een soort tijdcapsule vormde rond de fossielen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Palaeodiversity.

Geplukt

Het is voor het eerst dat er zeven onbeschadigde bloemen zijn ontdekt met een leeftijd van 100 miljoen jaar. De wetenschappers hebben de vondst met een microscoop bestudeerd om de herkomst te achterhalen  

“De barnsteen heeft de bloemdelen zo goed beschermd dat ze eruit zien alsof ze net zijn geplukt uit een tuin”, verklaart hoofdonderzoeker George Poinar op nieuwssite Phys.org. Hij vermoedt dat dinosaurussen indirect verantwoordelijk zijn voor de bijzondere fossielen.

Gebroken

“Mogelijk hebben dinosaurussen de takken van de plant met bloemen gebroken, waardoor de bloemknoppen in de boomhars zijn gevallen naast de stam van een conifeer. Zo’n soort boom heeft namelijk de hars geproduceerd waaruit uiteindelijk het barnsteen is ontstaan.” 

De wetenschappers hebben de 100 miljoen jaar oude plant waarvan de bloemen afkomstig zijn ook een naam gegeven. De plant wordt vanaf nu Tropidogyne pentaptera genoemd.