Wetenschappers hebben ontdekt dat spinnen van de soort Myrmarachne formicaria soms hun voorpoten optillen om op mieren te lijken.

Als de zogenoemde bosmierspringspinnen hun voorpoten in de lucht steken lijken ze net als mieren voelsprieten te hebben. Door dit opmerkelijke gedrag worden de dieren minder vaak aangevallen door roofdieren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Evolutie

De bosmierspringspin door het langgerekte lijf van nature al veel op een mier. Het bijzondere uiterlijk is waarschijnlijk in de loop van de evolutie ontstaan als verdediging tegen roofdieren zoals vogels, hagedissen en grote roofspinnen.

Deze dieren jagen namelijk op bosmierspinnen, maar vermijden mieren, omdat veel miersoorten giftig zijn en vaak hulp krijgen van hun soortgenoten als ze worden aangevallen.

Loopje

Uit het nieuwe onderzoek blijkt voor het eerst dat bosmierspinnen niet alleen op mieren lijken, maar ook het gedrag van mieren kopiëren. Onderzoekers van Cornell University confronteerden bosmierspinnen met enkele grote roofspinnen. Vervolgens observeerden ze het loopje van de kleine bosmierspinnen.

Wat bleek? Zodra de dieren zich bedreigd voelden, tilden ze hun voorpoten om, waardoor deze van een afstandje op voelsprieten van mieren leken. Ook begonnen de bosmierspinnen meer zigzaggend te lopen, net als mieren die een geurspoor volgen.

Opvallend genoeg werden de bosmierspinnen die dit gedrag vertoonden minder vaak aangevallen door de roofdieren in het laboratorium, zo meldt nieuwssite Phys.org. Kortom: de vermomming van de spinnen is effectief. Ze lopen minder kans om door roofdieren te worden verslonden als ze zich als mier gedragen.