Canadese wetenschappers hebben de betekenis ontcijferd van enkele kreten die vaak worden uitgestoten door ringstaartmaki's. 

De maki's stoten vaak een soort gekreun uit, maar laten soms ook een pieptoon horen die lijkt op 'hmmm'.

Waarschijnlijk gebruiken de dieren deze specifieke kreten om hun soortgenoten te laten weten dat ze dichtbij of juist ver weg zijn. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology.

Voedsel

Het is al langer bekend dat ringstaartmaki's 22 verschillende geluiden maken om met elkaar te communiceren. Onderzoekster Laura Bolt van de Universiteit van Toronto bracht vijf maanden door op Madagaskar om de taal van de dieren te bestuderen. Ze focuste zich vooral op het gekreun (hier te horen) en de kreet 'hmm' (hier te horen).

Uit het onderzoek blijkt dat ringstaartmaki's vooral kreungeluiden en 'hmm'-kreten uitstoten als ze op zoek zijn naar voedsel of naar een nieuw leefgebied trekken. Met de kreten proberen ze hun soortgenoten op de hoogte te houden van hun locatie.

"Ze gebruiken de geluiden om dicht bij elkaar te kunnen blijven", verklaart Bolt op nieuwssite Phys.org. "Zowel de kreungeluiden als de kreet 'hmm' hoor je vaker in situaties waarbij de maki's het gevaar lopen om van elkaar gescheiden te raken, bijvoorbeeld als ze reizen of op verkenning zijn."

Afstand

Als de dieren zich nog dicht bij elkaar bevinden, roepen ze opvallend vaak 'hmmm'. Wanneer maki's op grotere afstand met elkaar moeten communiceren tijdens het reizen (bijvoorbeeld als ze in verschillende bomen klauteren) gebruiken ze vooral kreungeluiden om contact te houden.

 "Deze bevindingen verdiepen ons inzicht in hoe ringstaartmaki's hun sociale groepen bijelkaar houden", aldus Bolt.