Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bergen

Andesgebergte werd zevenduizend jaar geleden al bewoond door mensen

Het Andesgebergte in Peru werd waarschijnlijk zevenduizend jaar geleden al permanent bewoond door mensen. De eerste bewoners van het gebied waren jagerverzamelaars die permanent verbleven op een hoogte van 3800 meter boven zeeniveau. Hun lichamen waren vermoedelijk gewend geraakt aan het lage zuurstofniveau in de bergen.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De wetenschappers van de Universiteit van Wyoming kwamen tot hun bevindingen door zevenduizend jaar oude menselijke botresten te onderzoeken die zijn opgegraven in het Andesgebergte. Ook bestudeerden ze duizenden oude werktuigen die zijn aangetroffen in het gebied.

Uit de verhouding tussen verschillende zuurstofisotopen in de botten van de eerste Andesbewoners, blijkt dat ze lange tijd zijn blootgesteld aan berglucht met een beperkte hoeveelheid zuurstof en dat hun lichamen zich aanpasten aan deze omstandigheden. 

De gevonden werktuigen in het gebied zijn bijna allemaal gemaakt van stenen die afkomstig zijn uit het Andesgebergte. Daarnaast was de afstand tussen de nederzetting in de bergen en lager gelegen bewoonbare gebieden zo groot dat de bewoners bijna onmogelijk op en neer konden reizen.  

Bewijs

Volgens de wetenschappers is het dan ook vrijwel zeker dat het volk permanent op grote hoogte leefde.

"Deze onderzoeksresultaten vormen het sterkste bewijs tot nu toe dat er zevenduizend jaar geleden al mensen het hele jaar door in het Andesgebergte verbleven", verklaart hoofdonderzoeker Randy Haas op nieuwssite Phys.org. "Deze nieuwe kennis kan ons helpen begrijpen hoe de menselijke soort zich genetisch, fysiologisch en cultureel heeft aangepast aan dit soort hoog gelegen omgevingen."

Aanbevolen artikelen