De provincie Limburg en een aantal gemeenten gaan de kosten dragen voor een groot protest tegen de Belgische kerncentrale Tihange dat eind juni gepland staat.

De enorm lange menselijke ketting waarmee 60.000 bezorgde burgers uit drie landen hun onvrede over Tihange kenbaar willen maken, dreigde niet door te gaan. De initiatiefnemers kregen de financiering van de stunt niet rond.

Zaken als bewegwijzering, het inhuren van professionele verkeersregelaars en andere veiligheidsmaatregelen kosten bijna 70.000 euro. Dit geld heeft de organisatie niet.

Maar de provincie Limburg en een aantal gemeenten die het eens zijn met de protesterende burgers staan nu garant voor deze kosten, stelt de NOS

Massaal uiten

"Als de bevolking zich massaal gaat uiten, moeten wij als provinciebestuur daar een beweging in maken", aldus gedeputeerde Eric Geurts.

Het is de bedoeling dat de menselijke ketting 90 kilometer lang wordt en van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange loopt. Voor het project hebben zich al 20.000 mensen uit Nederland, België en Duitsland aangemeld.

Beschadigingen

De actie wordt gecoördineerd door Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties. Zij willen daarmee hun grote zorgen uiten over de veiligheid van de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange, ten zuidwesten van Maastricht.

De reactor in Tihange werd de afgelopen jaren al meerdere malen stilgelegd vanwege beschadigingen aan diverse onderdelen. De herstart is sinds het laatste grote defect in september al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.