Een enorm lange menselijke ketting waarmee 60.000 bezorgde burgers uit drie landen willen demonstreren tegen de kerncentrale in Tihange, dreigt niet door te gaan. De initiatiefnemers krijgen de financiering van de stunt niet rond.

Dat meldt dagblad De Limburger zaterdag.

Zaken als bewegwijzering, het inhuren van professionele verkeersregelaars en andere veiligheidsmaatregelen kosten bijna 70.000 euro. Dit geld heeft de organisatie niet. Gesprekken met bestuurders en politici hebben nog niet tot een oplossing geleid.

Het is de bedoeling dat de menselijke ketting 90 kilometer lang wordt en van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange loopt. Voor het project hebben zich al 20.000 mensen uit Nederland, België en Duitsland aangemeld.

Beschadigingen

De actie wordt gecoördineerd door Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties. Zij willen daarmee hun grote zorgen uiten over de veiligheid van de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange, ten zuidwesten van Maastricht.

De reactor in Tihange werd de afgelopen jaren al meerdere malen stilgelegd vanwege beschadigingen aan diverse onderdelen. De herstart is sinds het laatste grote defect in september al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.