Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Papoea-Nieuw-Guinea

Bomen van recordhoogte ontdekt in berggebied Papoea-Nieuw-Guinea

Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea de hoogste bomen ontdekt die ooit zijn aangetroffen op extreme hoogte. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om bomen met een lengte tussen de 30 en 40 meter die groeien op 2400 tot 3100 meter hoogte. Normaal gesproken worden bomen op deze hoogtes niet langer dan 15 meter.

Dat melden Australische en Canadese biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology.

Expeditie

De onderzoekers ontdekten de bomen tijdens een expeditie in de bergachtige provincie Morobe in Papoea-Nieuw-Guinea. Bij het onderzoek beklommen ze met hulp van de lokale bevolking bergen met een hellingsgraad van meer dan 88 graden tot een hoogte van ruim 3000 meter.

Tot hun verrassing troffen de biologen in het berggebied bomen aan met een lengte die tot dusver niet voor mogelijk werd gehouden. "Het huidige idee is dat je op bergen alleen kleine bomen vindt", aldus hoofdonderzoekster Michelle Venter op nieuwssite Phys.org. "Maar we hebben meer dan 15 bomenfamilies gevonden met individuele bomen die 30 tot 40 meter lang kunnen worden op extreme hoogte."

Oercontinent

De hoogste boom die de wetenschappers aantroffen, was een zogenoemde Nothofagus starkenborghii met een lengte van 41 meter. Deze bomensoort kwam waarschijnlijk ook al voor op Gondwana, het oercontinent dat 160 miljoen jaar geleden uiteen viel in de huidige continenten.

Het is nog een raadsel hoe de bomen in de bergen van Papoe-Nieuw-Guinea zo hoog kunnen worden. "Geloof het of niet, maar hoe en waarom de bomen deze hoogtes bereiken, weten we gewoon niet", aldus onderzoeker Michael Bird. "We moeten het verder onderzoeken."


Lees meer over:

bomen

Aanbevolen artikelen