De beroemde Hillary Step op de Mount Everest is ingestort. De Hillary Step was het laatste grote obstakel voordat bergbeklimmers de top bereikten.

Mogelijk is het gedeelte ingestort door de hevige aardbeving die Nepal trof in 2015.

Het stuk van zo'n twaalf meter was vernoemd naar Sir Edmund Hillary. Hij was de eerste die de rotswand beklom en de top bereikte van 's werelds hoogste berg, dat gebeurde in 1953.

De Britse bergbeklimmer Tim Mosedale maakte het nieuws op 17 mei bekend via Facebook, hij had een dag eerder de top bereikt. "De Hillary Step is er definitief niet meer." 

Sneeuwval

Vorig jaar mei werd er al geschreven over veranderingen aan de Hillary Step. Door hevige sneeuwval was het toen echter niet duidelijk te zien of het stuk berg was verdwenen. Tijdens de beklimming door Mosedale lag er minder sneeuw en was het verschil duidelijk zichtbaar.

Bergbeklimmers stellen dat de piek nu beter te beklimmen zal zijn, maar dat dit wel met andere gevaren gepaard gaat. De drukte kan hierdoor toenemen op de berg, stelt bergbeklimmer Chris Bonington tegen BBC News. Het kan gevaarlijk worden voor mensen met symptomen van bevriezing of zuurstoftekort. Bij slecht weer kan twee uur wachten "het verschil zijn tussen leven en dood".