Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Frankrijk verbiedt het in gevangenschap opvoeden van dolfijnen

Frankrijk heeft het in gevangenschap opvoeden van dolfijnen en orka's verboden. Het verbod is een grote overwinning voor dierenrechtenactivisten. 
Door NU.nl

De regering heeft ook het houden van orka's, dolfijnen en bruinvissen verboden. Voor tuimelaars en orka's die al in gevangenschap leven wordt een uitzondering gemaakt, de dierentuinen hoeven die dieren niet vrij te laten.

De Franse minister van milieuzaken, Segolene Royal, tekende woensdag een eerste versie van een nieuwe wet die het in gevangenschap houden van dolfijnen en orka's moet inperken. Later besloot de minister om de regels strenger te maken nadat zij hoorde dat "sommige dieren gedrogeerd worden" in aquariums, zo zei ze tegen het Franse persbureau AFP.

Zeecircussen 

Dierenrechtenactivisten bejubelen de actie van Royal en noemen het een "historisch Franse zege". Vijf dierenorganisaties melden in een gezamenlijke verklaring dat ze hopen dat het verbod uiteindelijk zal leiden tot het einde van de "zeecircussen".

Franse dierentuinen zijn verbaasd over het besluit en laten weten dat ze niet geraadpleegd zijn over het verbieden van het houden van de zoogdieren. In de plaatselijke media zegt het hoofd van het Marineland Antibes zeepark dat de beslissing van de regering is ingeslagen als een bom.

Bassins

De nieuwe regels betekenen ook dat direct contact tussen de zeedieren en het publiek verboden is, net als het zwemmen met dolfijnen. Bovendien moeten de bassins veel groter worden.

De zeeparken krijgen zes maanden de tijd om zich aan de regels aan te passen en moeten binnen drie jaar hun bassins uitbreiden.

Aanbevolen artikelen